Sommeljee kirjutab

Veuve Fourny & Fils Champagne – kvaliteet aastast 1856!

Kirsi
25.06.2024
Veuve Fourny & Fils Champagne – kvaliteet aastast 1856!

Veuve Fourny & Fils Champagne on juba 1856. aastast väikese pereettevõttena tegutsev šampanjamaja. Vennad Charles-Henry ja Emmanuel Fourny valdustes on ligi üheksa hektarit viinamarjaistandusi, millel nad kasvatavad väärikalt ise kogu maja poolt kasutusse minevad viinamarjad.

Veuve Fourny asub Côte des Blancsi linnas Vertuses, mis annab neile haruldase võimaluse kasvatada nii Pinot Noir kui ka Chardonnay viinamarjasorte. Spetsialiseerunud on nad aga just Chardonnay viinamarjasordi kasvatamisele, mille tulemusena on ligi 80% nende toodetud champagnedest “Blanc de Blancs” ehk 100% Chardonnay viinamarjasordist.

Veuve Fourny šampanjamaja stiili iseloomustab kõige paremini klassikaline Côte des Blancs: peene mulliga, rikkalik, sügava aromaatsuse ja komplekse mineraalsususega vahuvein, mis rõhutab värskust ja puhtust.

Veuve Forny Champagne stiiliga käivad kaasas ka osaline malolaktiline fermentatsioon ning baasveinide osaline laagerdamine vaatides. Nende baasveine hoitakse soovitud tulmusele vastavalt nii väikestes kui suurtes tammevaatides, mis on pärit juhtivatest Burgundia veinimõisatest. Tammevaadis reservveinide laagerdamine aitab kaitsta veine ka oksüdatsiooni eest. Üks Veuve Fourny kvaliteedinäitaja on kindlasti ka see, et kasutatakse ainult viinamarjade esimesest pressimisest saadud virret (“cuvée”).

Fourny šampanjamaja veinimeister usub kõigi oma šampanjade minimaalsesse dosage ehk nende šampanjade suhkrusisaldus jääb üldiselt alla 6 grammi liitri kohta. Selle põhjuseks on soov lasta terroiril end selgelt väljendada.

Veuve Fourny ei filtreeri oma baasveine – kasutatakse vaid looduslikku filtreerimist, mis võtab rohkem aega. Seetõttu ei villi nad ka oma veine jaanuaris, vaid mais või juunis. Lisaaeg võimaldab veinil loomulikult selgineda.

Enamik nende veinidest on Non-Vintage-cuvée-d – see võimaldab neil kasutada erinevate aastakäikude reservveine, et tagada püsivalt kõrge kvaliteet ning veinimeistri stiil.

Nad säilitavad oma veine Perpetual Reserve meetodil. See tähendab, et igast aastakäigust säilitatakse teatud kogus veini, mis lisatakse mitte-aastakäigu segudele stabiilsuse ja stiili saavutamiseks.

Fourny šampanjapudelite tagumised etiketid annavad palju teavet nende šampanjade kohta ning on kliendi jaoks väga läbipaistvad ja informatiivsed. Sealhulgas kajastatakse infot viinamarjasortide ja nende osakaalude, pressimise kuupäeva, pinnase tüübi, viinapuude vanuse, tamme ja reservveini protsentide kohta.