Uued veinid Austraaliast – Kaesleri veinimõis!
Austraallasi nimetatakse üldiselt Uue-Maailma veinideks, kuid ka sealne veinivalmistamise traditsioon on juba muljetavaldavalt pikk. Edrinksi veinivalikusse on lisandunud 5 Kaesleri veinimõisa punaveini Austraalia lõunaosast, kõrgelthinnatud Barossa orust!
Barossa org ja sajanditevanused viinapuuaiad
Lõuna-Austraalial on olnud õnn olla niivõrd isoleeritud, et jääda puutumata Euroopat ja Vana-Maailma veiniriike kimbutanud phylloxera-pandeemiast. See tähendab, et sealsed Shiraz ja Grenache viinapuud on saanud puutumatult kasvada ning Barossa org on täis suisa iidseid viinamarjaistandusi. Pole ime, et just sealt tulevad ühed hinnatuimad ja kallimad Shiraz viinamarjast valmistatud veinid!
Barrossa orust pärit Shiraz veinide maitseprofiil keskendub võimsalt küpsetele veinidele, kus maitses tulevad esile kuivatatud sõstralised, tubakased ning ka maalähedased punase savi noodid. Tanniinsuselt on need veinid üldiselt jõulised, kuid hästi integreeritud ja marjased. Päikselisele ja soojale piirkonnale omaselt on ka alkoholisisaldust veinidel heldelt, üldiselt 14-15% ümbruses. See tagab neile veinidele hea selgroo pikaajaliseks säilitamiseks suisa aastakümneteks.
Lisaks Shiraz viinamarjasordile on Barossa orus kõrges hinnas Gabernet Sauvignon, Grenache ja Mourvedre sortidest punaste seguveinide valmistamine.
Kaesler Avignon Grenache Mourvedre Shiraz 15%VOL 0.75L
Värvus: tume, rubiinpunane, kergelt lillaka alatooniga.
Aroom: intensiivne, küpselt marjane, kus on tunda murakat, küpset vaarikat, maasikat, ürte, vürtse, lagritsat, vaniljet ning purustatud pipart.
Maitse: kuiv, lopskalt marjane, elegantne, mõnusalt vürtsine, täidlase kehandiga, üle keskmise happesusega, suurepärases tasakaalus, tanniinid on pehmed ning lihvitud. Vein on pika järelmaitsega, mida katab vürtsikas marjasus koos vaniljeseshokolaadise noodiga.
TOIDUSOOVITUS
Sobib suurepäraselt BBQ ribide, grillitud lamba- ja veiselihaga, hautatud metssealiha, vanemate ja küpsemate kõrgema rasvasisaldusega juustudega.
HUVITAVAT
Avignon veinis kasutatakse vanade viinapuude marju, kus Grenache ja Mourvedre viinapuud on 91 aastat vanad, ning Shiraz viinapuude vanus on 127 aastat. Erinevaid veine kääritatakse eraldi, samuti laagerduvad veinid eraldi – 12 kuud uutes prantsuse tammevaatides. V
eini arengupotentsiaal on aastakäigust 20 aastat.
Kaesler Cabernet Sauvignon 14.5%VOL 0.75L
Värvus: tume, purpurpunane.
Aroom: intensiivne, lopsakalt marjane, kus on tunda, mustsõstart, põldmarja, murakat, tumedat šokolaadi, moka-kohvi, piparmünti, ürte, vaniljeseid noote ning vürtse.
Maitse: kuiv, lopsakalt marjane, vürtsine, täidlase kehandiga, keskmise happesusega, heas tasakaalus, tanniinid on mõnusalt ümarad. Vein on pika järelmaitsega, marjane, vürtsine, mida katab elegantne moka-kohvine maitsetunnetus.
TOIDUSOOVITUS
Grillitud veisesüda ürdi vinegretiga, lihaveise antrekoot, pasta bolognese, vanemad ja küpsemad juustud.
HUVITAVAT
Viinamarjad korjatakse kahest viinapuuaiast, kus viinapuude vanus on vastavalt 50 ja 30 aastat. 30% valminud veinist laagerdub 16 kuud uutes- 225 liitristes Bordeaux tammevaatides.
Arengupotentsiaal: aastakäigust on kuni 20 aastat.
Kaesler The Bogan Shiraz 14.5%VOL 0.75L
Värvus: sügav, tume rubiinpunane, kergelt violetse alatooniga.
Aroom: intensiivne, elegantne, lopsakas, kus on tunda musta ploomi, mustikat, küpset kirssi, tubakat, lagritsat, vaniljet, nahka, ürte ja vürtsiseid noote.
Maitse: kuiv, marjane, külluslik, vein on täidlase kehandiga, keskmine+ happesusega, suurepärases tasakaalus, tanniinid on jõulised kuid elegantsed. Järelmaitse on pikk, kontsentreeritud, marjane ning vürtsikas.
TOIDUSOOVITUS
Grillitud ribid, grillitud lammas, röstitud rohumaaveiseliha, vürtsikad veiseliha hautised, vanemad ja küpsemad juustud.
Veini valmistamisel kasutatakse viinamarju, mis korjatakse kahest erinevast viinapuuaiast, millest üks on pärit aastast 1899 ja teine on aastast 1961. Vein laagerdub 18 kuud prantsuse tammevaatides, millest osad on uued ja osad 2 kuni 3 aastat vanad. Enne pudeldamist veini ei filtreerita.
Arengupotentsiaal: aastakäigust alates kuni 20 aastat. Soovitame veini dekanteerida.
Kaesler WOMS Shiraz Cabernet 14%VOL 0.75L
Värvus: tume, purpurpunane.
Aroom: intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda mustsõstart, murakat, mooruspuu marju, musta kirssi, lagritsat, tumedat shokolaadi, vürtse, purustatud pipart, nahka ning vaniljeseid noote.
Maitse: kuiv, mahlaselt lopsakas, täidlase kehandiga, heas tasakaalus happesusega, tanniinid on mõnusalt ümarad- kuid jõulised. Järelmaitse on pikk ning vürtsikalt marjane.
TOIDUSOOVITUS
Grillitud ja röstitud liharoad, ulukiliha, lambaliha, marja- ja punaveini kastmed, kõrgema rasvasisaldusega vanemad ning küpsemad juustud.
HUVITAVAT
Viinapuud kust korjatakse Shiraz marjad, on 119 aastat vanad ja Cabernet Sauvignon viinapuud on 33 aastat vanad. Vein laagerdub 15 kuud uutes 225 liitristes prantsuse tammevaatides. Sõnalühend WOMS tähendus inglise keeles on:”Weapon of Mass Seduction”.
,: aastakäigust kuni 20 aastat.
Kaesler Old Bastard Shiraz 14.5%VOL 0.75L
Värvus: tume, purpurpunane.
Aroom: elegantne, intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda mustsõstart, põldmarja, mustikat, musta kirssi, musta ploomi, lagritsat, kookost, vaniljet, moka kohvi, tumedat šokolaadi ning vürtse.
Maitse: kuiv, rikkalik, elegantne, kompleksne, marjane. Vein on täidlase kehandiga, keskmine+ happesusega, heas tasakaalus, kus tanniinid on jõulised, kuid lihvitud, tammevaadi laagerdus lisab eraldi mõõtme maitsetunnetusele. Järelmaitse on pikk ja kompleksne, puhas nauding igast sõõmust- seda peab ise tunnetama.
HUVITAVAT
Selle veini valmistamiseks korjatakse viinamarjad vaid ühest viinapuuaiast, kus viinapuud on istutatud 1893. aastal. Veini valmistatakse vaid parimatel aastatel. Viinamarju ei pressita (mahl eraldub viinamarjade enda raskuse toimel).
Kääritus toimub metsikute pärmitüvede toimel. Malolaktiline kääritus algab 30-40 päeval 228 liitristes tammevaatides, peale mida vein eraldatakse kestadelt, ning vein suunatakse uuesti, 16 kuuks 228 liitristesse Burgundia tammevaatidesse, millest 80% on uued. Veini ei filtreerita, soovitame dekanteerida.
Arengupotentsiaal: aastakäigust alates kuni 30 aastat.