Sommeljee kirjutab

Tutvume veiniga – Orange Wine!

Zanna Ossipova
05.10.2023
Tutvume veiniga – Orange Wine!

Viimaste aastate tõusev uudistrend veinimaailmas on Orange Wine. Klassikaline Orange-tüüpi veinide tootmise tehnoloogia pärineb Kaukaasiast, tänapäeva Gruusia territooriumilt, kus seda on kasutatud juba 8000 aastat. Mõiste “orange wine” jõudis veinisõnastikku aga oluliselt hiljem – seda alles 2004. aastal, kui Briti importija David Harvey selle kasutusele võttis. Tänapäeval võib julgelt öelda, et Orange veini näol on tegemist eraldi kategooriasse kuuluvate veinidega.

Orange veini valmistamine

Teadupoolest oranže viinamarjaliike eraldi ei eksisteeri. Orange veinid on valmistatud valgetest viinamarjasortidest, kuid tänu spetsiaalsele tehnoloogiale on neil oranžikas-merevaigukollane värvus. Tootmistehnoloogia sarnaneb rohkem punaste kui valgete veinide valmistamisega, kus viinamarjamahla fermenteeritakse koos kestade ja viljalihaga. Mida pikem on mahla kokkupuuteperiood kestadega, seda küllastunum on veini värv ja maitse. Tavapärane kontaktperiood kestab paarist päevast mõne kuuni, kuid on ka eksperimenteerimisaltimaid veinimeistreid, kes hoiavad veini kestadel lausa mitu aastat.

Tänu viinamarjade kestades, seemnetes ja vartes sisalduvatele ainetele omandab vein talle iseloomuliku oranži värvi ja tanniinid. Orange veini kääritamine ja laagerdamine toimub tavaliselt amforates või Gruusia qvevris, mis on stabiilse temperatuuri säilitamiseks maasse maetud. Gruusia kuuma kliima puhul on stabiilselt jaheda keskkonna tagamine luksus – just seetõttu maetigi qvevri võimalikult sügavale mulda.

Erinevalt Euroopast, kus Orange veini tootmise puhul eksperimenteeritakse laiema sortide valikuga, kasutavad grusiinid peamiselt vaid oma kohalikku Rkatsiteli viinamarjasorti. Teistest veiniriikidest on Orange veini poolest kuulsust kogunud Itaalia ja Sloveenia. Sloveenias on valgete veinide kestadel laagerdamist praktiseeritud juba pikka aega, kuid laiemat populaarsust on see kogunud alles viimastel aastatel. Entusiastlikud Orange veinimeistrid on esindatud ka Prantsusmaal, Austrias, Horvaatias, Lõuna-Aafrikas, USA-s ja Austraalias.

Millised on Orange veini maitseelamused?

Kui proovite Orange veini esmakordselt, olge valmis põnevaks üllatuseks! Orange vein on hämmastav kombinatsioon magusast aroomist ja kuivast maitsest koos tugevate tanniinidega. Veini aroomist leiab värvika paleti meest ja heledatest puuviljadest kuni kuuse- ja kadakamarja nootide ning kuivatatud puuviljadeni. Orange veini serveerimiseks sobivad hästi just laiemad, Burgundia-Montracheti tüüpi veinipokaalid. Need paljastavad paremini rikkaliku aroomipaleti ja pehmendavad tanniinsust.

Huvitavad faktid:

  • Esimesena tõi Orange veini turule Itaalia veinivalmistaja, Josko Gravner 1997. aastal.
  • Sloveenia edestab Orange veini tootmises kogu ülejäänud Euroopat. Sealne populaarsus on nii kõrge, et pea iga veinitehase arsenalis on ühel või mitmel Orange veinil oma koht.
  • Paljud tootjad Euroopas teevad seda veini peamiselt Pinot Gris’ist. Küll aga katsetatakse ka sõltuvalt veinimeistrist nii kohalike kui ka rahvusvaheliste valgete sortidega.
  • Euroopa jõudis Orange veinide juurde kiiremini, alates 2000. aastate algusest. Võrdluseks on Ameerika Ühendriikides see trend alles hoogu üles saamas.
  • Orange veinide seast leiab ka vahuveine.