Head tähistamist – täna, 20.detsembril tähistatakse Sangria päeva!
Head tähistamist – täna, 20.detsembril tähistatakse Sangria päeva! See on mõnevõrra irooniline, kuna Sangria on puuviljane veinipunš, mida tavaliselt juuakse värskendava joogina just suveperioodil.
Sangría (hispaaniakeelsest sõnast “sangre” ehk tõlkes veri) on punase veini baasil valmistatud Hispaania lahja alkoholijook, millele on lisatud puuviljatükke, suhkrut ning vähesel määral ka brändit ja kuivlikööri.
Roomlased istutasid Hispaanias viinamarjaistandusi juba 200 eKr. See põhjustas väga aktiivse kaubanduse ja Hispaania veine tarniti enamikesse Rooma impeeriumi linnadesse. Punased viinamarjad ja puuviljad kasvasid Hispaania kliimas väga hästi ning kohalikud hakkasid oma veinipunše kutsuma Sangriaks. Lõuna-Hispaanias nimetatakse seda jooki sageli zurraks ja see on valmistatud virsikust või nektariinist. Hispaanlased teevad oma sangriat peamiselt punastest veinidest, kuid seda saab teha ka valgest veinist – siis on joogi nimeks “sangria blanco”.
Sangria sai populaarseks 19. sajandil Hispaanias ja Portugalis. Ta ei olnud siis moekas kokteil – jooki jõid kohalikud puuviljakorjajad, lahjendades kanget veini allikaveega ja lisades tsitruseliste mahla. See segu oli suurepäraselt värskendav ja hõlbustas oluliselt rasket tööd kuuma päikese all. Sangriast sai tõeline ülemaailmne hitt pärast 1964. aasta New Yorgi maailmanäitust.
Sangria valmistamine ja eri tüübid
Sangriat saab valmistada väga erinevatest koostisosadest. Joogi maitse võib oluliselt erineda sõltuvalt valmistamisel kasutatud puuviljadest ja liköörist. Mõni lisab joogile sädeluse lisamiseks ka mullivett. Teised valmistavad sangriat hoopis valge veini baasil. Suvel soovitatakse jooki serveerida hästi jahutatult, talvel – soojendatult, maitsestatud kaneeli, nelgi ja muskaatpähkliga.
Sangria tüübid:
- Punane sangria
Jook tuleb valmistada punase veini baasil. Retsept sisaldab viinamarju ja tsitrusvilju. Alkoholi pehmendamiseks on lubatud vürtside, näiteks kaneeli lisamine. - Valge sangria
Kokteili aluseks on valge vein – kuiv, poolmagus või magus. Nii tuleb kokteiljook pehmem ja õrnem kui punane versioon. Aroom sõltub konkreetsest alkoholiliigist ja kasutatud puuviljadest. Reeglina kasutatakse samu puuvilju, mis punase sangria valmistamisel. - Roosa sangria
Jook on valmistatud roosast veinist. See annab valmis kokteilile õrna maitse ja kergelt lillelise aroomi. - Sädelev sangria
Joogi aluseks on valge või punane vein, aga retseptis on lisaks ka vahuvein. See lisab kokteilile erilise lillelise aroomi ja mulli. Joogi kanguse vähendamiseks kasuta vahuveini asemel mullivett. Sangriale vürtsika noodi andmiseks täiendatakse retsepti sageli nelgi, muskaatpähkli või kardemoniga. - Puuviljade sangria
Jooki eristab eelnevatest suurem hulk puuvilju. Sel juhul on lubatud kasutada erinevaid puuvilju – pole vahet, kas need on kombineeritud või mitte. Gurmaanid räägivad, et puuviljasangria puhul on mõnikord võimatu veini maitset ja aroomi eristada. - Kange sangria
Puuviljatükid hoitakse esmalt mitu tundi mõnes kanges alkoholis ning alles seejärel lisatakse veini. Nii saab tulemuseks kangestatud sangria. Sellel joogil on palju vähem fänne, kuid jahedateks õhtuteks miks mitte!