Meie lood

Meie sommeljeed: Kristhel Viilmann

Katrina
02.08.2023
Meie sommeljeed: Kristhel Viilmann

Kui keegi on sattunud eDrinksi Tabasalu poodi, siis võib vabalt juhtuda, et te ei plaaninudki midagi osta, kuid lahkute vähemalt kahe kastiga. Ja suure tõenäosusega on sel päeval müüjaks olnud üks meie staažikamaid sommeljeesid Kristhel Viilmann. Sellised talendid ei sünni muidugi üleöö.

Kristhel, kuidas Sinust sai sommeljee?

Olen õppinud hotelli ja turismimajanduse juhtimist ja minu esimene töökoht oli Rataskaevu hotell. Sealt edasi töötasin ja elasin mõnda aega välimaal ja enne eDrinksi tulemist olin ühes hotellis/spas toitlustusjuht. Kuna minu isa on kokk ning ta on töötanud ja omanud erinevaid söögikohti, siis teatud mõttes olen üles kasvanud köögis. Ja kus on hea toit, seal on ka hea vein, seega on loogiline minu teekond ka veinimaailma.

Minu esimene veinireis oli 19 aastaselt Alsace’i ja sealt saadud emotsioon pani mind veine armastama. Hiljem õppisin aasta veinitarkust August Alopi juures ja sealt edasi muidugi 3 aastat ESE koolis.

Sul saab varsti eDrinksis 10 aasta täis.  Meenuta palun kahte hetke:

  1. Tõeline võidurõõm või joovastuse hetk “Jess, ära tegin, sain hakkama!”

Neid võiduhetki ikka leidub. Mõni “keeruline” klient näiteks, kes ei soovi midagi, aga kellega lõpuks jutuotsa peale saad ja kui ta siis lahkub poest õnnelikuna, veinid näpuvahel, siis on see win-win meie mõlema jaoks.

2. “Kõik, lõpp, mina teil siin enam kella ei löö, lähen parem koju puulusikaid treima!”

See “puulusikate” teema on, ma arvan, kõigil vähemalt korra peast läbi käinud. Sommeljee töö tüütum pool, kui seda saab nii öelda, seisneb ka lõpututes kastide tõstmises. Kõik need veinid, mis ilusasti riiulis seisavad, on sinna kuidagi saanud ja seda mitte imeväel, vaid puhtalt füüsilise vaevaga. Ja kui sulle vaatab hommikul esimese asjana vastu hunnik euroaluseid jookidega, siis mõtled küll, et kas kastitõstja amet ikka on just see minu lemmik. Positiivse poole pealt vaadates … jõusaalis käia pole vaja.

Kas on mõni toit, kuhu kõrvale vein üldse ei sobi?

Toit ja vein on omavahel igas mõttes seotud ja näiteks piimasupi päästab ainult klaas head  veini, ükskõik milline, sest piimasuppi ma nagunii ei söö. Tegelikult ma ei tea ühtegi toitu, kuhu juurde vein ei sobiks, seega mulle sobib ka mannapudru kõrvale veini juua.

Kuidas Sa suhtud veinikokteilidesse?

Armastan nii veini kui kokteili, aga veinikokteili jätan kellelegi teisele.

Sa valmistad ette eDrinksi klientide jaoks nimekirja veinidest, mis sobiksid pikalt säilitamiseks. Kui vana on kõige vanem vein, mida Sa ise joonud oled?

Vanimat veini ausalt öeldes, ei mäletagi…1953. aasta porti olen joonud. Minu enda kogus neid  vanu veine väga polegi –  1982 on vist vanim, aga ma arvan, et see juua enam küll ei kõlba.

Aga mitmes veinimajas sa käinud oled?

Ka veinimajade üle ma arvet ei pea. Neid on 30 aastaga kogunenud piisavalt ja õnneks tuleb iga aastaga aina juurde. Samuti  katsun ma oma puhkuse alati teatud moel veinidega siduda, külastades erinevaid veinimaju.

Minu viimase aasta veiniüllatus tuleb aga hoopis Tšehhimaalt Moraaviast. Mul õnnestus selle aasta kevadel käia tutvumas Tšehhi veinidega ja neid üllatusi ja ootamatuid hetki seal ikka jagus. Alustades sellega, et nii ägedaid ja moodsaid veinimaju polnud tükk aega näinud. Pooled veinimajad on sõna otseses mõttes arhitektuuri imed, maitsekad, huvitavate lahendustega, ideaalselt keskkonda sobituvad jne. Mainimata ei saa jätta ka seda, et veini oskavad nad samuti teha.

Jaga mõni hea veinitarkus alustavale veinisõbrale!

Ühtegi põhjapanevat veinitarkust pole mul küll jagada, vahest ainult seda, et olge avatud uutele maitsetele, proovige võimalikult palju erinevaid veine, mitte ärge jääge kinni ainult oma harjumuspärastesse lemmikutesse.

Aga heale sõbrale?

Oma heale sõbrale pole mul midagi muud öelda, kui et tule külla, avame pudeli head veini ja küll see  “tarkus” tuleb juba ise!