Italo Cescon veinimaja – ühe Itaalia perekonna lugu läbi veinitootmisarmastuse!
Italo Cescon veinimaja on perekonna omanduses olev ja juhitav veinitehas, mis asutati 1957. aastal Kirde-Itaalias Friuli piirkonnas. Nime sai tehas asutaja enda, pereisa Italo Cescon järgi.
Täna juhivad seda sama kire ja armastusega tema lapsed Gloria, Graziella ja Domenico koos ema Chiaraga. Väärtustades traditsioone ja kombineerides uuenduslikkust, on nende toodetud veinivalik tõeline näide Itaalia veiniviljeluse kvaliteedist ja pikaajalistest väärtustest. Säilitades oma isa saladusi ja hoides pikaajalisi traditsioone toodetakse veine peamiselt kolmes apellatsioonis: DOC Piave, DOC Friuli ja DOC Valdobbiadene.
Veinivalmistamine pole perekonna jaoks vaid pelgalt töö – see on nende kutsumus.
Hinnates maad, ümbritsevat loodust ja pikaajalisi traditsioone, hoolitseb perekond igapäevaselt selle pärandi eest, et see pakuks jätkuvalt eksklusiivseid vilju. Sama visadusega, millega viinapuud oma kobaraid rikastavad, töötab ka perekond iga päev selle nimel, et tõsta oma veinide kvaliteeti kõigis veinivalmistamise faasides – viinapuudelt kuni pudelisse jõudmiseni. Peale seda, kui viinapuudele on tagatud kõik valmimiseks vajalik, suunduvad korjatud marjad ja neist valmistatud jook keldrisse valmima. Tänu spetsiaalsetele arendusprotsessidele ja laagerdumisajale, on veinil keldris valmides ruumi oma isiksuse välja arendamiseks.
Iga vein kannab piirkonna lugu ning on omaette eriline
Mitmetel Italo Cescon veinimaja veinidel leiab kaelast väikese võrse või paelakese – see on pereisa Italo alustatud traditsioon, mis lihtsa žestina toob esile parimad ja väärtuslikumad valikud. Nii koorub Cescon perekonna traditsioonidest välja eriliste pisidetailide liit, mis loob tervikuna midagi suuremat. Sellest põhimõttest lähtudes on aastate jooksul iga sammu lihvitud, et jõuda parimale tulemusele aina lähemale.
Meil on rõõm pakkuda Edrinksi valikus imelisi Italo Cesconi veine – tutvustame neid lähemalt!
Italo Cescon Biancogrigio Integro Pinot Grigio
Aroomis tulevad esile tsitrused, valge virsik, kollane õun, pirn ja karusmari koos kreemise ja mineraalse noodiga. Maitse on meeldivas tasakaalus, värske, kreemine ja mineraalne. Viinamarjad korjatakse käsitsi ning virre läbib spontaanse käärimise 20 päeva jooksul betoonmahutites. Veini laagerdatakse pärmisettel 6 kuud ning veini ei filtreerita.
Italo Cescon Biancogrigio Integro Pinot Grigio 13.5%VOL 0.75L
Värvus: roheka helgiga õlgkollane.
Aroom: esile tulevad tsitrused, valge virsik, kollane õun, pirn ja karusmari koos kreemise ja mineraalse noodiga.
Maitse: heas tasakaalus, värske, kreemine ja mineraalne.
Serveerimissoovitus: värsked salatid, mereannid, valge kala ja -liha, võis praetud spargel, mereannirisotto, kooresed pastaroad, pehmed juustud.
Serveerimistemperatuur: 10-12 ̊C
Toote iseloomustus: viinamarjad korjatakse käsitsi. Virre läbib spontaanse käärimise 20 päeva jooksul betoonmahutites. Laagerdamine pärmisettel kestab 6 kuud. Vein villitakse ilma filtreerimata. Pärast villimis järelküpseb vein pudelis 18 kuud.
www.cesconitalo.it
MADRE
Selle veini inspiratsiooniks on lugu armastusest, kallistustest ja suurtest emotsioonidest. Selle konkreetse veini loomisel pole midagi jäetud juhuse hooleks. Sinine värv pudeli kujundustes on sama, mis ema Chiara silmad. Lihtne ja puhas silt väljendab reljeefse graafilise märgiga kallistuse mõistet – ema embus, maitse embus, mis meid tervitab.
Italo Cescon “Madre” Manzoni Bianco 14%VOL 0.75L
Värvus: roheka helgiga õlgkollane.
Aroom: esile tuleb kollane virsik, laimikoor, akaatsiaõis ja aromaatsed ürdid koos mineraalsete nootidega.
Maitse: elegantne, värske, heas tasakaalus happesuse ja pehmusega. Pika ja pehme järelmaitsega.
Serveerimissoovitus: mereannid, koorikloomad, valge kala ja -liha, vinnutatud liha, grillitud aedviljad, pehmed juustud, sinihallitusjuust.
Serveerimistemperatuur: 10-12 ̊C
Toote iseloomustus: viinamarjad korjatakse käsitsi. Kääritamine toimub betoonvaatides, misjärel kantakse virre järelkääritamiseks puidust vaatidesse. Laagerdamine pärmisettel 4 kuud ja pudelis järelküpsemine vähemalt aasta.
www.cesconitalo.it
Italo Cescon Ripasso “Mezzopiano”
“Ripasso” on Veronas tuntud iidne tehnika, mis seisneb Amarone ja Recioto tootmiseks kasutatud kuivatatud viinamarjade jääkidest. Valpolicella “repassing” loob seeläbi veinile parema kehandi ja peenema iseloomu. Veinil on intensiivne rubiinpunane värvus, aroom on mõnusalt puuviljane ja veidi vürtsikas. Maitse on elegantne ja pehme, lopsaka ja pika järelmaitsega.
Italo Cescon Amarone “Pianissimo”
Saadud vaid parimatest viinamarjadest ning valmistatud pärast nende traditsioonilist kuivatamist toodetakse vein edasi kõige klassikalisemal traditsioonilisel meetodil. Aroom on tüüpiliselt moosine, punaste marjade, puuviljade ja kuivatatud viigimarjade nootidega, esile tulevad ka balsamico ja vürtsid. Maitse on tasakaalus ja sametine, värske ja ümarate tanniinidega ning pika meeldivad järelmaitsega.
- 86/100 – Wine & Spirits Magazine 2016, Vintage 2011
Italo Cescon Amarone “Pianissimo” 15%VOL 0.75L
Värvus: sügav rubiinpunane.
Aroom: esile tulevad punased marjad, kuivatatud viigimari ja balsamico koos vürtsika noodiga.
Maitse: elegantne, heas tasakaalus pehme, värske, ümarate tanniinide ja pika järelmaitsega.
Serveerimissoovitus: külmad lihalõigud, röstitud/hautatud punane liha, ulukiliha, risotto all´Amarone, küpsed juustud.
Serveerimistemperatuur: 16-18 ̊C
Toote iseloomustus: veini laagerdatakse 24 kuud Slavonia tammevaatides ja 6 kuud uutes vaatides. Vein järelküpseb pudelis 6 kuud.
Tunnustused:
www.cesconitalo.it
Italo Cescon Amaranto “72” Riserva
Vein, mis paljastab sidet maaga, kus ta pärit on. Jutustab lugusid ja kannab edasi emotsioone, millest tekib aistingutest koosnev dialoog. Igas klaasis on tunda ajaloo pärandit. Amaranto “72”, viidates selle projekti sünniaastale, oli asutaja Italo Cesconi tungivaks sooviks. Vein on tüüpiliste viinamarjade nagu Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc oskuslik segu, mis on kombineeritud Raboso Piave originaalse puudutusega.
- 91/100 – Wine Enthusiast 2011, Vintage 2006
Italo Cescon Amaranto “72” Riserva 13.5%VOL 0.75L
Värvus: sügav rubiinpunane.
Aroom: esile tuleb põldmarja, küpse kirsi, mustsõstra, kannikese, ürtide ja tubakalehe kompleksne aroom.
Maitse: täidlane, marjane, heas tasakaalus happesuse ja pika järelmaitsega, milles on tunda musta kirssi, mustsõstart ja tumedat ploomi.
Serveerimissoovitus: külmad lihalõigud, röstitud/grillitud punane liha, ulukiliha, küpsed juustud.
Serveerimistemperatuur: 18-20 ̊C
Toote iseloomustus: veini laagerdatakse 18 kuud tammevaatides.
Tunnustused:
www.cesconitalo.it
Italo Cescon Manzoni Bianco I Tratti 12.5%VOL 0.75L
Värvus: roheka helgiga õlgkollane.
Aroom: esile tulevad valged lilled, õun, virsik, aprikoos ja ananass.
Maitse: värske, pehme ja mineraalne.
Serveerimissoovitus: värsked salatid, koorikloomad, valge kala ja liha, kerged pastaroad, risotto, pehmed juustud.
Serveerimistemperatuur: 8-10 °C
Toote iseloomustus: veini laagerdatakse settel 5 – 6 kuud. Manzoni Bianco on valge veiniviinamari, mida kasvatatakse peamiselt Venetos. Sellest marjast valmistatakse kuivi veine, millest paljud on täidlased, kuid värsked, lillelised, vürtsikad ja mineraalsed.
Italo Cescon Pinot Grigio I Tratti 12.5%VOL 0.75L
Värvus: õlgkollane.
Aroom: esile tulevad valged lilled, virsik ja tstrused koos õrna muskaatpähkli noodiga.
Maitse: värske ja puuviljane.
Serveerimissoovitus: värsked salatid, mereannid, valge kala ja-liha, kerged pastaroad, risotto, pehmed juustud.
Serveerimistemperatuur: 8-10 °C
Toote iseloomustus: veini laagerdatakse settel 6 kuud. Järelküpseb pudelis 3 kuud.
www.cesconitalo.it