Sommeljee kirjutab

Ilusat Rahvusvahelist Cava päeva!

Katrina
12.07.2023
Ilusat Rahvusvahelist Cava päeva!

Cava on Hispaania vahuvein, mida toodetakse peamiselt Kataloonia Penedèsi piirkonnas, kuigi umbes 5% cavast toodetakse teistes piirkondades, nagu Aragon, Baskimaa, Kastilia ja León, Extremadura, La Rioja, Navarra ja Valencia. 

Kataloonias on vahuveine tuntud juba vähemalt 19. sajandi keskpaigast, kuid cava nime all tuntud vahuveini leiutas Josep Raventos 1872. aastal. Pärast seda, kui Penedèsi viinamarjaistandusi laastas phylloxera epideemia, asendati suurem osa punase veini viinamarjadest phylloxera suhtes vastupidavamate valgete viinamarjadega.

Prantsusmaale reisinud ja Champagne’i piirkonna edu tunnistajaks olnud Raventos otsustas luua kohalikest viinamarjadest Hispaania vahuveini, kasutades sama šampanja valmistamise meetodit. Kuigi nii cava’t kui ka šampanjat toodetakse traditsioonilisel meetodil, erinevad cava valmistamiseks kasutatavad viinamarjasordid šampanja valmistamisel kasutatavatest. Cava tootmiseks kasutatakse kolme traditsioonilist viinamarjasorti: Macabeo (Viura), Parellada ja Xarello. Vähem levinud cava tootmiseks lubatud viinamarjasordid on Chardonnay, Garnacha, Malvasia, Monastrell, Pinot Noir ja Trepat.

Mõiste “cava” võtsid Hispaania veinitootjad ametlikult kasutusele 1970. aastatel.See tuleb sõna tähendusest “koobas” või “kelder”, mis viitab cava algupärasele valmistusmeetodile, kus veine laagerdati keldrites. 

eDrinksi veinipoest leiate sobiva vahuveini justj oma maitsele meie laiast cavade valikust. Saame teile pakkuda nii lihtsamaid vahuveineid Hispaaniast, kuid ka tunnustatud pärleid Penedesist, kus iga viinamarjake on hoolega käsitsi korjatud, pressitud ja laagerdunud, et kajastada oma päikesepaistelist karakterit.

 

Meie sommeljeed on alati valmis Teid aitama!

 

Ilusat Rahvusvahelist Cava päeva!