Head uut veiniaastat ehk Beaujolais Nouveau päeva!
Palju õnne, kallid veinisõbrad! Käes on novembrikuu kolmas neljapäev, mis tähistab Beaujolais Nouveau tulekut ning uue veiniaasta algust!
Beaujolais Nouveau – milles peitub selle veini suure populaarsuse saladus?
Vastuseks: saladus on saladuste puudumine! See on lihtne ja arusaadav vein, mis pärineb rahvalt. See ei nõua kulinaarseid meistriteoseid, kuid on sellegipoolest end restoranide joogikaartides kindlalt sisse seadnud. Selle veini eluiga on lühike, kuid ometi suudab see edukalt konkureerida veinidega, millel on pikk säilituspotensiaal.
Beaujolais on piirkond Prantsusmaal, Burgundia lõunaosas. Uusaasta veini Beaujolais Nouveau’d toodetakse 55-kilomeetrisel maaribal Mâconi ja l’Arbresle’i vahel, mis kannab kontrollitud päritolunimetust “Beaujolais” või “Beaujolais Villages”. Tänapäeval toodab Beaujolais piirkond kaks korda rohkem veini kui kogu ülejäänud Burgundia.
Mille poolest on eriline Beaujolais piirkonna populaarseim Gamay viinamarjasort?
Gamay viinamarja kasvatatakse 32 riigis, kuid 2/3 maailma istandustest asub just graniidise pinnasega Beaujolais piirkonnas. Eriliste looduslike ja kliimatingimuste tõttu valmivad Beaujolais’ viinamarjad kiiremini kui naaberpiirkondades, mistõttu algab seal saagikoristus reeglina varem. Kogu saak korjatakse käsitsi, säilitades vaid terved erineva küpsusastmega marjad.
Gamay on õhukese, tumelilla, peaaegu musta kestaga viinamarjasort. Kesta järgi hakkasid prantslased seda kutsuma Gamay Noir à Jus Blanciks (tõlkes “must Gamay heleda mahlaga”). Gamay viinamarjasordist valmistatakse peamiselt punaseid ja roosasid veine. Veinid on puuviljased, milles domineerivad kirsid ja maasikad ning tunda on ka karamelli ja banaani õrnasid noote.
Mida kujutab endast Beaujolais Nouveau vein?
Beaujolais valmistamiseks pannakse terved eelpressimata kobarad kääritusmahutitesse koos süsihappegaasiga (CO2-ga). Mahutites läbivad viinamarjad kiire sisekäärimise, mis annab veinile iseloomuliku aroomi ja puuviljased maitsed, kuid minimaalsed tanniinid. Vaadilaagerduse aeg varieerub sõltuvalt veini kategooriast. Beaujolais Nouveau jaoks piisab 4 päevast, Village ja Cru nõuavad vastavalt 6 ja 10 päeva, mis annab neile tugevama tanniinsuse.
Veini headus on aja võimuses. Kui vein pudeldada liiga vara, siis see osutub maitselt ja värvuselt ilmetuks. Kui aga villimisega liiga kaua oodata, siis kaotab vein oma sära ja värskuse. Seetõttu ei tea isegi veinitootjad millise veini nad lõpuks saavad.
Kokkuvõtteks võib öelda, et Beaujolais Nouveau on üks kõige vastuolulisemaid veine täis ootamatuseid ja üllatusi!
Postituse autoriks on Edrinks sommeljee Zanna Ossipova.