Sommeljee kirjutab

Grappa – Itaalia temperamendi tõeline peegeldus

Katrina
14.06.2023
Grappa – Itaalia temperamendi tõeline peegeldus

See hämmastav ja originaalne alkohoolne jook vallutas maailma oma maitsega, olles seejuures valmistatud veinitootmise jääkidest. Igal aastal toodetakse Itaalias umbes 40 miljonit pudelit grappat, mida jagatakse kõikidesse riikidesse, kuid just Itaalia territooriumil toodetud joogil on õigus kanda uhket Grappa nime. 

Grappa päritolu on lahutamatult seotud destilleerimismeetodite tulekuga. Destilleerimismeetodid töötati välja Mesopotaamias 8. ja 6. sajandi vahel. eKr. ja peagi hakati seda kasutama ka konjaki valmistamisel kasutatavate veinide puhul. Ka jääkide destilleerimisel on väga kauged juured. On legend, mis räägib Rooma leegionärist (1. sajand eKr), kes Egiptusest naastes varastas destilleerimisaparaadi ja hakkas saama viinamarja viljalihast destillaati. Nardini piiritusetehase saabumine Bassano del Grappasse 1779. aastal, tõi kaasa tõelise revolutsiooni – “aurudestillatsiooni” meetodi kasutuselevõtu kaudu, mis on kasutusel tänini. Tegelikult on Bortolo Nardini vanim piiritusetehas Itaalias.

Pärast Teist maailmasõda kogesid Itaalia ettevõtted enneolematu kasvuperioodi. Itaallased muutsid oma eluviisi, millele järgnes radikaalne maitsemuutus. Grappa tootjad käisid ajaga kaasas ning kuulasid tarbijate eelistusi. Joogi maitse muutus pehmeks, vähem agressiivseks ning seda hakati pikka aega puidus laagerduma. Nii nägid ilmavalgust uut tüüpi grappad.

Grappa on sisuliselt viinamarja jääkide destillaat. Sarnasel meetodil saadud jooke nimetatakse teistes riikides erinevalt, Saksamaal on selleks Schnapps, Prantsusmaal Mark, Hispaanias ja Kreekas Tsikudya. 

Joogi nimi tuleb suure tõenäosusega sõnast “graspa”, mis veneto keeles tähendab “viinapuu”. Arvatakse, et toode sai oma nime Bassano del Grappa provintsi järgi. Selle fakti kohta pole aga tõendeid.

Grappa klassifitseeritakse vastavalt selle vanusele, jääkide iseloomule ja viinamarja sordile, mis vastutab konkreetse aroomi eest. On olemas järgmist tüüpi joogid:

  • Giovanni – noor grappa, mis jääb pudelisse villimiseni inertses teras- või klaasanumas.
  • Aromatica – jook, mida saadakse aromaatsetest viinamarjasortidest (Muscat, Malvasia).
  • Affinata – villitakse grappa pudelisse pärast 12-kuulist puidust anumates hoidmist.
  • Invecchiata – küps jook, mida nimetatakse ka Vecchiaks (vana), mis villitakse pärast 12–18-kuulist laagerdamist puidust anumates.
  • Stravecchia ehk Riserva – enam kui poolteist aastat puit anumates valminud grappa.
  • Monovarietale ehk “One Variety” – teatud sorti viinamarjadest valmistatud jook, mis reeglina märgitakse etiketile.
  • Polivitigno – toode erinevatest viinamarjasortidest, kuid kuulub samasse perekonda. Sellised toorained võivad olla erinevad nii valmimise, koristusaja kui ka veini valmistamise tehnika poolest.
  • Maitsestatud (Aromatizzata) – grappa, millele on destilleerimise lõpus lisatud üks või mitu looduslikku taimeõli.

See on muidugi kaugel grappa täielikust klassifikatsioonist. Kui võtame arvesse geograafilist päritolu, võib joogi jaoks eristada palju rohkem võimalusi. Kõik need erinevad üksteisest piirkonnale omase sajanditepikkuse traditsiooni ja destilleerimise kultuuri poolest. Ja loomulikult võib üks jook kuuluda eri tüüpidesse. Näiteks võib grappa olla noor ja samal ajal maitsestatud.

Grappa degusteerimine professionaalide poolt on väga täpne ja rangete nõuetega protsess. Kui protsessi on kaasatud mitut tüüpi jooke, siis alustatakse noorest, liigutakse edasi lõhnava juurde ja lõpetatakse vanaga. Joogi optimaalne temperatuur on 9-13 kraadi. Kuigi küps grappa on erand, mis serveeritakse 17 kraadi juures.

Ideaalne grappa klaas on tulbikujuline ja 10-15 cm kõrgune, keskmise kupliga, kristallist või kõlavast klaasist. Sellise veiniklaasi kael on kitsas, avatud krooniga. See soodustab aroomi järkjärgulist vabanemist. Joogi lõhna hindamiseks hoitakse klaasi ninast veidi eemal, püüdes tajuda nüansse, mitte hingata alkoholi sisse. Noorel grappal on selge, värske aroom koos puuviljaliste aktsentidega. Küps – täis vanilli, kaneeli, lagritsa, kakao ja isegi tubaka noote.

Maitse hindamiseks keritakse grappat väikeste lonksudena mitmeks sekundiks keelele. See võimaldab maitsemeeltel täielikult avaneda.

Joogi enda aroomi meeldivaks kaaslaseks on soolatud pistaatsiapähklid ja krutoonid akaatsia meega, puistatud üle parmesani helvestega.