De Martino veinimõis – Tšiili Aasta Veinimõis 2024!

Meil on rõõm pakkuda enda valikus Tšiili veine tõeliselt kvaliteettootjalt, De Martino veinimõisalt. Eelmise aasta lõpus said nad ka eriti suure tunnustuse osaliseks – nimelt said naid pärjatud Tšiili Aasta Veinimõis 2024 tiitliga.
De Martino veinimõisa ajalugu ja tänapäev
De Martino veinimõisa asutaja, Pietro De Martino saabus 1934. aastal Itaaliast Tšiilisse sooviga leida ainulaadse koht, mis sobiks tema unistuste veini tootmiseks. Kivise pinnase ja vahemerelise kliimaga Maipo saar pakkus ideaalseid tingimusi värskes ja elegantses stiilis klassikaliste veinide valmistamiseks.
Täna on enam kui 80-aastase ajalooga veinikelder ühendanud perekonna kolmanda põlvkonna kogemused, keda esindavad Pietro, Marco ja Remo De Martino, neljanda põlvkonna dünaamilisuse ja visiooniga, mille moodustavad Marco Antonio ja Sebastián. Just nemad juhivad koos veiniteadlase Nicolás Péreziga De Martino veinikeldri projekte.
Tutvustame meie valikus olevaid De Martino veinimõisa veine ka lähemalt!
Valgetest veinidest leiab meie valikust eestlaste ühe lemmiksordi, värske-tsitruselise Sauvignon Blanci ja tammevaadis arendatud küps-puuviljase Chardonnay.
De Martino Legado Chardonnay 13.5%VOL 0.75L
Värvus: kirgas, heledam kuldkollane.
Aroom: intensiivne, värske, puuviljane, kus on tunda tsitruselisi puuvilju, sidrunit, greipi, aprikoosi, küpseid õunu, soolakat alatooni, koos vaniljese- brioche alatooniga.
Maitse: kuiv, tsitruseline, kompleksne, keskmise täidlusega, keskmise happesuse ning kreemja vürtsikusega. Vein on heas tasakaalus. Järelmaitse on üle keskmise pikkusega, kreemjalt puuviljane, koos mõnusalt tsitruselise lõpunoodiga.
Toidusoovitus: Kala- ja linnulihast valmistatud toidud, grillitud kalaroad, pitsa, pastaroad, suvised salatid, pehmemad juustud.
HUVITAVAT
De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. Veini kääritatakse 228 liitristes Burgundia tammevaatides. Peale kääritust laagerdub vein 8 kuud nn “neutraalsetes” tammevaatides. Neutraalse tammevaadi mõiste tähendab seda, et eelnevalt on tammevaate kasutatud veinide laagerdamisel 3 aastat. Antud juhul on siis tegemist neljandat korda kasutusele minevate vaatidega. Vein on valmis koheselt tarbimiseks, kuid “tarbimisaken” on aastakäigust kuni 7 aastat
De Martino Estate Sauvignon Blanc 13%VOL 0.75L
Värvus: kirgas, õlgkollane.
Aroom: intensiivne, värske, puuviljane, kus on tunda tsitruselisi puuvilju, laimi, tikrit, passion-vilja, kergeid rohuseid noote.
Maitse: kuiv, värske, puuviljane, keskmise täidlusega, keskmine+ happesusega, heas tasakaalus. Järelmaitse on keskmise pikkusega, mida iseloomustab mõnus passionivilja mahlakus koos kergelt ürdise noodiga.
Toidusoovitus: Aperitiiviks, ahjus küpsetatud kitsejuustuga, spinatitäidisega ravioolid, väherasvane praetud valge kala wokitud spargli ja rohelise salatiga, riccota-kitsejuustu lehttaignapirukaga. Juustudest sobivad värskemad kitsepiimajuustud.
HUVITAVAT
De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. Selle veini valmistamisel ei lasta toimuda malolaktilisel kääritusel. Vein laagerdub 6 kuud pärmisettel, roostevabast terasest tankides.
Punastest veinidest leiab ilusad näited, Pinot Noir’ist, Cabernet Sauvignonist ning kahe eri ilmega Carmener’ist.
Põneva tootena ja kõige jõulisema punaveinina leiab valikust De Martino Viejas Tinajas Cinsault.
Eriliseks teeb veini just selle valmistusmeetod – veini kääritus ja laagerdumine toimub 150 aasta vanustes terrakota amforates, kus laagerdus kestab minimaalselt 7 kuud. Valmistusmeetodile viitavalt tähendabki sõna “Tinajas” veini nimes eesti keeles amforat. Arengupotentsiaali on veinil aastakäigust kuni 10 aastat.
De Martino Viejas Tinajas Cinsault 13%VOL 0.75L
Värvus: kergelt hägune, tumedam violetne.
Aroom: intensiivne, aromaatne, kus koheselt on tunda punaseid marju, kirssi, värskeid vaarikaid, maasikat, apelsinikoort, tsitruselisi puuvilju, graniidiseid ja lillelisi noote, ürte ning vürtse.
Maitse: kuiv, värske, marjane, keskmise täidlusega, üle keskmise happesusega, tanniinid on pehmed ja nauditavad. Vein on pika järelmaitsega, mida iseloomustab punaste marjade maitsebukett koos vürtsiste nooditega.
Toidusoovitus: Moussaka veiselihaga, böfstrooganov kukeseentega, külmad lihalõigud, juustuvalik.
HUVITAVAT
Viinapuuaed, kust korjatakse viinamarjad, paikneb 22 km kaugusel Vaiksest ookeanist, Guarilihüe külakeses. Viinapuuaia aluspinnas on graniidine, kergelt savine. Veini kääritus ja laagerdumine toimub 150 aasta vanustes terrakota amforates. Laagerdus kestab minimaalselt 7 kuud. Enne pudeldamist veini ei filtreerita. Sõna “Tinajas” tähendab eesti keeles amforat. Arengupotentsiaal: aastakäigust kuni 10 aastat.