Sommeljee kirjutab

De Martino veinimõis – Tšiili Aasta Veinimõis 2024!

Katrina
03.01.2024
De Martino veinimõis – Tšiili Aasta Veinimõis 2024!

Meil on rõõm pakkuda enda valikus Tšiili veine tõeliselt kvaliteettootjalt, De Martino veinimõisalt. Eelmise aasta lõpus said nad ka eriti suure tunnustuse osaliseks – nimelt said naid pärjatud Tšiili Aasta Veinimõis 2024 tiitliga.

De Martino veinimõisa ajalugu ja tänapäev

De Martino veinimõisa asutaja, Pietro De Martino saabus 1934. aastal Itaaliast Tšiilisse sooviga leida ainulaadse koht, mis sobiks tema unistuste veini tootmiseks. Kivise pinnase ja vahemerelise kliimaga Maipo saar pakkus ideaalseid tingimusi värskes ja elegantses stiilis klassikaliste veinide valmistamiseks.

Täna on enam kui 80-aastase ajalooga veinikelder ühendanud perekonna kolmanda põlvkonna kogemused, keda esindavad Pietro, Marco ja Remo De Martino, neljanda põlvkonna dünaamilisuse ja visiooniga, mille moodustavad Marco Antonio ja Sebastián. Just nemad juhivad koos veiniteadlase Nicolás Péreziga De Martino veinikeldri projekte.

Tutvustame meie valikus olevaid De Martino veinimõisa veine ka lähemalt! 

Valgetest veinidest leiab meie valikust eestlaste ühe lemmiksordi, värske-tsitruselise Sauvignon Blanci ja tammevaadis arendatud küps-puuviljase Chardonnay.

  • Tšiili

    De Martino Estate Sauvignon Blanc 13%VOL 0.75L

    12,98 
  • De Martino Estate Sauvignon Blanc 13%VOL 0.75L

    Värvus: kirgas, õlgkollane.

    Aroom: intensiivne, värske, puuviljane, kus on tunda tsitruselisi puuvilju, laimi, tikrit, passion-vilja, kergeid rohuseid noote.

    Maitse: kuiv, värske, puuviljane, keskmise täidlusega, keskmine+ happesusega, heas tasakaalus. Järelmaitse on keskmise pikkusega, mida iseloomustab mõnus passionivilja mahlakus koos kergelt ürdise noodiga.

    Toidusoovitus: Aperitiiviks, ahjus küpsetatud kitsejuustuga, spinatitäidisega ravioolid, väherasvane praetud valge kala wokitud spargli ja rohelise salatiga, riccota-kitsejuustu lehttaignapirukaga. Juustudest sobivad värskemad kitsepiimajuustud.

    HUVITAVAT

    De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. Selle veini valmistamisel ei lasta toimuda malolaktilisel kääritusel. Vein laagerdub 6 kuud pärmisettel, roostevabast terasest tankides.

  • Tšiili

    De Martino Legado Chardonnay 13.5%VOL 0.75L

    17,98 
  • De Martino Legado Chardonnay 13.5%VOL 0.75L

    Värvus: kirgas, heledam kuldkollane.

    Aroom: intensiivne, värske, puuviljane, kus on tunda tsitruselisi puuvilju, sidrunit, greipi, aprikoosi, küpseid õunu, soolakat alatooni, koos vaniljese- brioche alatooniga.

    Maitse: kuiv, tsitruseline, kompleksne, keskmise täidlusega, keskmise happesuse ning kreemja vürtsikusega. Vein on heas tasakaalus. Järelmaitse on üle keskmise pikkusega, kreemjalt puuviljane, koos mõnusalt tsitruselise lõpunoodiga.

    Toidusoovitus: Kala- ja linnulihast valmistatud toidud, grillitud kalaroad, pitsa, pastaroad, suvised salatid, pehmemad juustud.

    HUVITAVAT

    De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. Veini kääritatakse 228 liitristes Burgundia tammevaatides. Peale kääritust laagerdub vein 8 kuud nn “neutraalsetes” tammevaatides. Neutraalse tammevaadi mõiste tähendab seda, et eelnevalt on tammevaate kasutatud veinide laagerdamisel 3 aastat. Antud juhul on siis tegemist neljandat korda kasutusele minevate vaatidega. Vein on valmis koheselt tarbimiseks, kuid “tarbimisaken” on aastakäigust kuni 7 aastat

Punastest veinidest leiab ilusad näited, Pinot Noir’ist, Cabernet Sauvignonist ning kahe eri ilmega Carmener’ist.

  • Tšiili

    De Martino Legado Pinot Noir 13%VOL 0.75L

    19,98 
  • De Martino Legado Pinot Noir 13%VOL 0.75L

    Värvus: heledam rubiinpunane.

    Aroom: intensiivne, marjane, kus on tunda küpseid vaarikaid, maasikaid, punast kirssi, valgeid metsalilli, vaniljeseid noote, vürtse ning tagataustal metsaseeni.

    Maitse: kuiv, marjane, vein on keskmise kehandiga, keskmine+ happesusega, tanniinid on erksad, kuid lihvitud. Samuti on veinis tunda kergelt kriidiseid noote. Vein on pika ja mõnusalt marjase järelmaitsega, mida täiendab pehmete tanniinide lainetus.

    Toidusoovitus: Küpsetatud tuunikala punapeedisalati ja kuskussiga, pajaroad ja hautised loomalihast, grillvorstid, pizza Margherita, kooresed pastaroad singiga, juustudest sobivad Emmental tüüpi lehmapiimajuustud.

    HUVITAVAT

    De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. Seda veini kääritatakse väikestes, 1000.liitristes roostevabast terasest tankides. Veini kääritusel jäetakse 30% marjadest pressimata. Veini laagerdatakse 12 kuud 228-liitristes juba kasutatud Burgundia tammevaatides.

  • Tšiili

    De Martino Estate Cabernet Sauvignon 14%VOL 0.75L

    12,98 
  • De Martino Estate Cabernet Sauvignon 14%VOL 0.75L

    Värvus: tume, purpurpunane, violetse alatooniga.

    Aroom: intensiivne, värske, marjane, kus on tunda mustsõstart, punaseid sõstraid, valgeid metsalilli, magusaid vürtse, purustatud musta pipart.

    Maitse: kuiv, kompleksselt marjane, keskmise täidlusega, keskmise happesusega, tanniinid on erksad, kuid lihvitud. Järelmaitse on keskmise pikkusega, mida katab marjane, vürtsiselt-ürdine maitsetunnetus.

    Toidusoovitus: Sea- ja loomalihast valmistatud toidud, punaveini-marjakastmed, grillitud lihatoidud, vanemad ning küpsemad juustud.

    HUVITAVAT

    De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. 50% veinist laagerdub 6 kuud kasutatud prantsuse tammevaatides ja 50% roostevabast terasest mahutites.

  • Tšiili

    De Martino Estate Carmenere 14%VOL 0.75L

    12,98 
  • De Martino Estate Carmenere 14%VOL 0.75L

    Värvus: sügav rubiinpunane, violetse alatooniga.

    Aroom: intensiivne, küpselt marjane, kus on tunda musta ploomi, kirssi, vaarikat, rohelist paprikat, vaniljet, kergeid suitsuseid noote, ürte ning musta pipart.

    Maitse: kuiv, küpselt marjane, keskmise kehandiga, keskmise happesusega, tanniinid on keskmise tugevusega ning mõnusalt ümarad. Järelmaitse on keskmise pikkusega, mida kannab ploomine-vürtsine lainetus koos ürdise alatooniga.

    Toidusoovitus: Grillitud looma- ja lambalihast valmistatud toidud, ulukilihast valmistatud pajaroad, küpsed juustud.

    HUVITAVAT

    De Martino veinimõisa ajalugu sai alguse 1934 aastal. Mõis kuulub ühele perekonnale. Osa veinist laagerdub 7-9 kuud kasutatud prantsuse tammevaatides ja osaliselt betoonist mahutites.

  • Tšiili

    De Martino “Alto de Piedras” Carmenere 14%VOL 0.75L

    34,98 
  • De Martino “Alto de Piedras” Carmenere 14%VOL 0.75L

    Värvus: tume, purpurpunane.

    Aroom: intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda põldmarja, ploomi, mustsõstart, vaniljet, musta pipart, ürte, vürtse, mineraalsust (märga kivi).

    Maitse: kuiv, marjaselt lopsakas, keskmise kehandiga, happesus on üle keskmise, kompleksne, heas tasakaalus, tanniinid on ärksad, kuid siidiselt lihvitud. Vein on tõeliselt pika järelmaitsega, milles domineerib mustade marjade küpsus ning mahlakas, piprane-vürtsikas maitsetunnetus.

    Toidusoovitus: Küpsetatud veise välisfilee punaveinikastmes, vürtsikas lambakarree, grillitud vürtsikate vorstikestega, tomatikastmes pastaroogadega, vanemad ja küpsemad juustud.

    HUVITAVAT

    Marjad korjatakse viinapuuaiast, kus viinapuude vanus on 30 aastat. Esimeses etapis laagerdub vein 5 kuud “neutraalsetes” 228-liitristes Burgundia tammevaatides, peale mida vein laagerdub 14 kuud 500- liitristes tammevaatides. Arengupotentsiaal: aastakäigust kuni 20 aastat.

Põneva tootena ja kõige jõulisema punaveinina leiab valikust De Martino Viejas Tinajas Cinsault.

Eriliseks teeb veini just selle valmistusmeetod – veini kääritus ja laagerdumine toimub 150 aasta vanustes terrakota amforates, kus laagerdus kestab minimaalselt 7 kuud. Valmistusmeetodile viitavalt tähendabki sõna “Tinajas” veini nimes eesti keeles amforat. Arengupotentsiaali on veinil aastakäigust kuni 10 aastat.

  • Tšiili

    De Martino Viejas Tinajas Cinsault 13%VOL 0.75L

    29,98 
  • De Martino Viejas Tinajas Cinsault 13%VOL 0.75L

    Värvus: kergelt hägune, tumedam violetne.

    Aroom: intensiivne, aromaatne, kus koheselt on tunda punaseid marju, kirssi, värskeid vaarikaid, maasikat, apelsinikoort, tsitruselisi puuvilju, graniidiseid ja lillelisi noote, ürte ning vürtse.

    Maitse: kuiv, värske, marjane, keskmise täidlusega, üle keskmise happesusega, tanniinid on pehmed ja nauditavad. Vein on pika järelmaitsega, mida iseloomustab punaste marjade maitsebukett koos vürtsiste nooditega.

    Toidusoovitus: Moussaka veiselihaga, böfstrooganov kukeseentega, külmad lihalõigud, juustuvalik.

    HUVITAVAT

    Viinapuuaed, kust korjatakse viinamarjad, paikneb 22 km kaugusel Vaiksest ookeanist, Guarilihüe külakeses. Viinapuuaia aluspinnas on graniidine, kergelt savine. Veini kääritus ja laagerdumine toimub 150 aasta vanustes terrakota amforates. Laagerdus kestab minimaalselt 7 kuud. Enne pudeldamist veini ei filtreerita. Sõna “Tinajas” tähendab eesti keeles amforat. Arengupotentsiaal: aastakäigust kuni 10 aastat.