Meil on rõõm tervitada Edrinksi riiulitel uusi veine Ungarist!
Ungari veinid on veinimaailmas justkui unustusse vajunud saladus, mille väärikas ajalugu on üks Euroopa veinide pikemaid, kuid saanud viimase aastasaja jooksul kõvasti räsida.
Ungari kui kuninglike õukondade lemmikriik
Pea sada aastat tagasi oli Ungari üks Euroopa suurimaid veinitootjaid. Oli vähe kuninglikke õukondi, mida poleks saatnud kuldkollaselt kauni Tokaji klaaside kõlistamine. Nagu ka teisi Euroopa veinipiirkondi, tabas esimene valus hoop Ungari viinapuuaedu 19. sajandi lõpus koos phylloxera (viinamarjajuuretäi) levikuga. Sellele järgnes 20. sajand kahe raske maailmasõjaga ning pikaajalise kommunistliku režiimiga, kus veinitootmine riigistati ning vein jäi muude alkoholide valmistamise hulgas tagaplaanile. Õnneks on Ungari ennast kvaliteetveinide maailmakaardile tagasi murdmas ning enda väärikaid veinitraditsioone taastamas.
Ungari veinipiirkonnad
Ungari asub geograafiliselt sarnastel laiuskraadidel hinnatud veinipiirkondadega Prantsusmaal Champagnest Rhone oru põhjaosani. Soodne klimaatiline asukoht ning Ungarile omased mägised maastikud koos vulkaanilise ja lubjakivirohke pinnasega tagavad ideaalsed tingimused elegantsete kvaliteetveinide valmistamiseks.
Täna on Ungaris 22 erinevat veiniregiooni, millest on veinisõpradele enimtuntud ehk Tokaj ning Villány. Edrinksi riiulitele lisandusid uued veinid kolmest Ungari veinipiirkonnast – Tokaj, Villány ja Szekszárd.
Tokaj veinipiirkond
Tokaj veinid on kuulsaim näide Ungari suursugusest ajaloost läbi kuninglike õukondade ja kustumatust jäljest veinitraditsioonidele.
Tokaj asub kahe jõe, Tisza ning Bodrog, vahelises piirkonnas. Jõed loovad piirkonnas erilise mikrokliima, kus kõrget niiskustaset tasakaalustavad tuul ja rikkalik päikesepaiste. See loob ideaalsed tingimused botrütiseeritud ehk väärishallitusega dessertveinidele nagu maailmakuulus kuldkollane Tokaji Aszú.
Tokaji väärishallitusega dessertveine püüti jäljendada ka mujal. Sarnaste klimaatiliste tingimustega said Bordoo piirkonnas eeskuju kuulus Sauternes ning Moseli jõe äärsed Rieslingu baasil dessertveinid. Klientide meelitamiseks mindi mõningates riikides ka nii kaugele, et märkida Tokaj nimi müügitrikina veinipudeli etiketile. Segadus ja soov Tokaj’le omaseid veine kaitsta viis täpsemate reeglite kehtestamiseni. 1730. aastal kaitsti Tokaj kui maailma vanim klassifitseeritud veinipiirkond, samuti kuulub Tokaj UNESCO maailmapärandi hulka. Kuningas Louis XIV kirjeldas Tokaj Aszú’d eriti kõrgelt: “veinide kuningas ja kuningate vein”.
Tokaji dessertveinide valmistamiseks on lubatud kasutada vaid 6 erinevat viinamarjasorti: Furmint, Hárslevelü, Kabar, Kövérszölö, Zéta ja Sárgamuskotály (Muscat Blanc).
Kuivad valged veinid Tokaj piirkonnast on Ungari veinipaletti lisandunud pigem hiljuti. Nende veinide valmistamises on superstaariks viinamarjasort Furmint. Furminti kõrge happelisuse, mineraalsuse ja struktuuriga veine võrreldakse ka heade Rieslingutega. Paljudel juhtudel viimistletakse neid valgeid veine ka tammevaadis – peamiselt just kohalikus Ungari tammes.
-
Maison aux Pois Furmint Cuvee Blanc 12.5%VOL 0.75L näol on tegu elegantse Tokaj piirkonna kuiva valge veiniga, kus Furminti saadab Sauvignon Blanc. Vein on kääritatud ja laagerdunud vaid roostevabast terasest tankides
-
Maison aux Pois Betsek Furmint Selection B 13%VOL 0.75L pakub elamuse 100% Furmintist valmistatud elegantsest valgeveinist. Viinamarjad on korjatud vaid mõisa parimast aiast, kus viinapuude vanus on 50 aastat (etiketil olev nimetus “Betsek” märgib viinapuuaia nimetust (single vineyard)). Vein on laagerdunud 9 kuud eelnevalt kasutatud 225-liitristes Ungari tammest vaatides.
-
Maison aux Pois Tokaji Szamorodni 11%VOL 0.5L on midagi suurepärast magusasõpradele, kes oskavad hinnata dessertveinide elegantsi. Tegu on piirkonna kuningast, Tokaji Aszú’st, inspireeritud dessertveiniga – hiliskorjega novembri lõpus korjatakse nii terved üleküpsenud kui väärishallitusega kaetud viinamarjad (Tokaji Aszú puhul korjatakse vaid väärishallitusega kaetud viinamarju). Peale kääritust laagerdub vein 12 kuud 225-liitristes Ungari tammevaatides. Viinapuude keskmine vanus on 40 aastat.
Villány
Villány on soe piirkond Ungari lõunaosas, mis on kuulus oma rikkalike punaste veinide poolest. Aadria merele lähedane asukoht loob enda pikkade kuumade suvede ning pehmete talvedega veinivalmistamiseks ideaalse kliima.
Villány punaveinid on saavutanud maailmas juba hinnatud staatuse. Kohalikud viinamarjad, sealhulgas Portugesier ja Kékfrankos, on siin pikalt vulkaanilistel muldadel kasvanud, kuid paljud tootjad keskenduvad täna peamiselt punastele Bordoo piirkonnast kuulsatele sortidele nagu Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ja Merlot. Nendest valmivad struktureeritud ja elegantsed, heade tanniinidega rikkalikud punaveinid.
Villány piirkonnast lisandus Edrinksi valikusse tõeline kaunitar Jammertali veinimõisalt. Jammertal Cassiopeia Cabernet Franc vein koosneb 90% ulatuses Cabernet Franc’ist, kus on saatjaks 10% Merlot’. Veini kääritatakse tammevaatides ja osaliselt ka terastankides. Peale kääritust laagerdub vein 15-20 kuud 225-liitristes tammevaatides. Arengupotentsiaalina hinnatakse sellele veinile aastakäigust lausa kuni 20 aastat.
Jammertali veinimõis on tuntud peamiselt oma tugevate ja võimsate punaveinide poolest, kus on keskendutud Bordoost tuttavatele viinamarjasortidele. Jammertali veinimeister Zsófia Kövesdi võitis sel aastal ka väärika tiitli: “Female Winemaker of the Year 2023” by Selection-online.de.
Szekszárd
Szekszárd on ehk rahvusvahelisel veinimaastikul vähemtuntud veinipiirkond Lõuna-Ungaris. Just see piirkond on aga koduks peamiselt kohalikest sortidest, Kekfrankosest ja Kadarkast, valmistatud punaveinidele, kuid muutub aina enam populaarsemaks ka Bordoo viinamarjasortide, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Merlot, kasutamisel. Nendest sortidest moodustub Ungari kuulsaim traditsiooniline punaveinisegu – klassikaline Bikavér, mis tõlkes tähendab “pulli verd”. Kaitstud nimetust Bikavér võivad kasutada vaid kaks veinipiirkonda – Szekszárdil ja Eger.
Edrinksi valikusse lisandus piirkonnast 2 punaveini, millest üks ka Ungari veinipärandi, Bikavéri suurepärane näide.
Lajver Bikaver Cuvee 13.5%VOL 0.75L veinis saavad kokku 55% Kékfrankos (Blaufränkisch), 35% Cabernet Franc, 5% Kadarka ning 5% Cabernet Sauvignon. Peale kääritust suunatakse vein 12 kuuks laagerduma 500-liitristesse Ungari tammevaatidesse. Viinamarjade korje toimub vaid käsitsi.
Lajver Signum Premium Cuvée 14%VOL 0.75L esindab Lajver veinimõisa nägemust Szekszárd’i veinipiirkonna tõelisest potentsiaalist Premium klassi veinide tootmisel. Selles punaveinisegus saavad kokku Kékfrankos (Blaufränkisch) 55%, Cabernet Sauvignon 26%, Merlot 12%, Kadarka 6%, Cabernet Franc 1%. Kõiki veine laagerdatakse eraldi 500-liitristes Ungari tammevaatides, millest 20% on uued. Laagerdus kestab minimaalselt 12 kuud. Selle rikkaliku punaveini arengupotentsiaal aastakäigust on kuni 15 aastat.