Sommeljee kirjutab

Albert Bichot veinimõis – Burgundia piirkonna meistriklass!

Katrina
13.12.2023
Albert Bichot veinimõis – Burgundia piirkonna meistriklass!

Novembrikuu lõpus lisandus Edrinksi riiulitele suur valik kaunitare Burgundia veinide tippudest. Meil on suurim rõõm neid imelisi veine ning Albert Bichot veinimõisa teile lähemalt tutvustada! 

Albert Bichot on tunnustatud veinimaja üle maailma ning Prantsuse veinikultuuri edendaja. Albert Bichot veinimaja koosneb kuuest eraldiseisvast veinimõisast, millest igaüks esindab üht olulist Burgundia piirkonda. Veinimaja valdustesse koos kõigi kuue mõisaga kuulub 110 hektarit viinamarjaistandusi. Burgundia kuulsatest piirkondadest on esindatud näiteks Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise ja Beaujolais, millest igaüks on prantsuse veinipärandi hindamatud näited.

Bichot perekonna ajalugu ja tänapäev

Bichot perekonna sajanditepikkune ajalugu ulatub tagasi aastasse 1214. Juba aastast 1350 on perekonna juured soetud Burgundia piirkonnaga, täpsemalt Châteauneuf-en-Auxois külaga. Veiniäriga alustas 1831. aastal Bernard Bichot Monthélie külas, Côte de Beaune piirkonnas. Sellest sai alguse ühe Burgundia nimekaima veinimaja kujunemine ja suur tulevik.

Tänasel päeval on veinimõisa tegevjuhiks Albéric Bichot, kelle üheks oluliseimaks saavutuseks on kõikide Bichot veinimõisate viinamarjaistanduste üleviimine mahepõllumajanduslikule tootmisele. 2014. aastal sai Albert Bichot veinimõis ka Ecocert’i mahepõllumajanduse sertifikaadi. Lisaks sellele on Albert Bichot veinimõisatel Ecocert’i maheveini sertifikaadid.

Albert Bichot veinid saavad igal aastal rahvusvaheliselt medaleid ja kõrgeid tunnustusi. Pingerea tipust leiab neid nii võistlustelt International Wine Challenge kui edetabelitest Decanter ning WineEnthusiast. Albert Bichot veinimaja on pälvinud ka võistluselt International Wine Challenge ”Winemaker of The Year” tiitli 2004, 2011 ja 2017 aastatel.

Tutvustame neid mõisaid ja veine veidi ka lähemalt!

Domaine Long-Depaquit

See 1791. aastal asutatud veinimõis on Albert Bichot’ valdustest suurim. Mõis asub Chablis piirkonna südames, kus toodetakse mineraalseid ja elegantseid veine (Chablis, Grand Cru ja Premiers Cru veinid).

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Chablis Domaine Long Depaquit 12.5%VOL 0.75L

    25,98 
  • Albert Bichot Chablis Domaine Long Depaquit 12.5%VOL 0.75L

    Värvus: kirgas, helekollane, kergelt roheka alatooniga.

    Aroom: intensiivne, kus tulevad esile sidrun, rohelised õunad, valged lilled, mineraalsed, tsitruselised ja ränikivi noodid.

    Maitse: kuiv, puuviljane, lopskas, keskmise täidlusega, üle keskmise happesusega, kus on tunda rohelist õuna, tsitruselisi, puuvilju, heledaid luuvilju ning kerget mandli nooti. Järelmaitse on värske ja mineraalne.

    Toidusoovitus: Aperitiiviks, koorikloomad, mereannid, grillitud kala, külmad lihalõigud, värsked salatid, pehmed juustud.

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Chablis 1er Cru “Fourchaume” 13%VOL 0.75L

    36,98 
  • Albert Bichot Chablis 1er Cru “Fourchaume” 13%VOL 0.75L

    Värvus: kirgas, helekollane.

    Aroom: intensiivne, puuviljane (virsikud, aprikoosid, õunad), soolaka mineraalsusega lõhnabuketti lisanduvad veini avanedes mesi ja laimikoor, magusad vürtsid ja kreemisus.

    Maitse: kuiv, puuviljane, keskmise täidlusega, üle keskmise happesusega, maitses domineerivad tsitruselised puuviljad, rohelised õunad ning heledad luuviljad. Järelmaitse on pikk, mida kannab mineraalne tsitruseline-puuviljane kreemikas noot.

    Toidusoovitus: Austrid, krabid, krevetid, kammkarbid, kreemised kalasupid, sushi ja sashimi. Kõrgema rasvasisaldusega lehmapiimajuustud, pestud pinnaga juustud.

    Huvitavat: Peale kääritust laagerdub vein 10 kuud pärmisettel, roostevabast terasest tankides.

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Chablis Grand Cru “Moutonne” 12.5%VOL 0.75L

    159,98 
  • Albert Bichot Chablis Grand Cru “Moutonne” 12.5%VOL 0.75L

    Värvus: kirgas, helekollane.

    Aroom: intensiivne, puuviljane, elegantne, kus on tunda valget virsikut, nektariini, tsitruselisi puuvilju, lilleisi noote (jasmiin, kannike) ja kerget vaniljesust.

    Maitse: kuiv, elegantne, puuviljane, heas tasakaalus, üle keskmise kehandi ja happesusega, mineraalne, kerged puidutanniinid on lihvitud ning meeldivad, mida täiendab kergelt kreemine alatoon. Järelmaitse on pikk, mineraalne ja puuviljane.

    Huvitavat: Moutonne aed kuulub 100% Domaine Long-Depaquit veinimõisale, sellest lähtuvalt on toote nimetuses sõna “Monopole”. Aed paikneb 95% ulatuses “Vaudésir” ja 5% ulatuses “Les Preuses” Grand Cru aedade territooriumil. Keskmine viinapuude vanus on 46 aastat. Veini kääritatakse 75% ulatuses roostevabast terases tankides ja 25% ulatuses tammevaatides. Laagerdumine toimub 25% ulatuses tammevaatides (10 kuud) ja 75% roostevabast terasest tankides (6 kuud pärmisettel).

Domaine du Clos Frantin

Veinimõis asub Nuits-Saint-George’is, Côte de Nuits veinipiirkonnas. See veinimaja on spetsialiseerunud Grand Cru, Premier Cru ja Village Appellations veinide tootmisele.

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Gevrey-Chambertin “Les Murots” 13%VOL 0.75L

    60,98 
  • Albert Bichot Gevrey-Chambertin “Les Murots” 13%VOL 0.75L

    Värvus: tume rubiinpunane.

    Aroom: intensiivne, elegantne ja marjane, kus on tunda küpseid kirsse, tumedaid ploome, mustsõstraid ja mustikaid, millele järgneb vürtsikas noot koos röstitud kohviubade, suitsu ja kergete animaalsete nootidega.

    Maitse: kuiv, ümaralt marjane ja kompleksne, lihvitud tanniinidega, keskmine+ kehandiga, keskmise happesusega, maitses domineerivad küpsed tumedad marjad. Järelmaitse on pikk, vürtsine, marjane.

    Toidusoovitus: Ulukifilee, metstuvi, faasan, küpsemad lehmapiimajuustud.

    Huvitavat: Viinapuude keskmine vanus on 30 aastat. Veini kääritatakse koonusekujulises tammevaadis 20-28 päeva. Vein laagerdub 14 kuni 16 kuud tammevaatides, millest uued vaadid moodustavad 20-30%.

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Domaine du Clos Frantin Grands Echezeaux Grand Cru 13%VOL 0.75L

    346,98 
  • Albert Bichot Domaine du Clos Frantin Grands Echezeaux Grand Cru 13%VOL 0.75L

    • Värvus: sügav rubiinpunane.
    • Aroom: intensiivne, kompleksne, kus on tunda punaseid marju, nagu maasikas, vaarikas, kirss ning kerget “metsaalust” koos vürtsise-vaniljese noodiga.
    • Maitse: kuiv, marjane, kompleksne, võimas ja puhas, üle keskmise täidlusega, keskmise happesusega, kus domineerivad punased marjad, samuti leiame vihjeid tumedale šokolaadile ja lagritsale. Vein on ümar, siidine, lihvitud täidlaste tanniinide ning pika järelmaitsega.
    • Toidusoovitus: Lambakarree, veise rib-eye steik, trühvli- ja metsaseene lisandiga road, küpsed lehmapiimajuustud.
    • Huvitavat: Viinapuuaia suurus on 1 hektar, keskmine viinapuude vanus on 35 aastat. Veini kääritatakse koonilise kujuga tammevaatides 20 kuni 28 päeva. Veini laagerdumine toimub tammevaatides 14-18 kuud, millest uued vaadid on 50-70% sõltuvalt aastakäigust. Keskmiselt toodetakse 3600 pudelit aastas.
  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Charmes-Chambertin Grand Cru 13.5%VOL 0.75L

    260,98 
  • Albert Bichot Charmes-Chambertin Grand Cru 13.5%VOL 0.75L

    • Värvus: tume rubiinpunane.
    • Aroom: intesiivne, elegantselt sametine, marjane, kus on tunda küpseid musti kirsse, tumedaid ploome ja tumedaid metsamarju, küpset ploomi, vürtsikust, rohelist teed, sigarit, datleid, millele lisandub kakaoube ja animaalseid noote.
    • Maitse: kuiv, sametiselt marjane ja kompleksne, täidlase kehandiga, hea happesusega, tanniinid on elegantsed ning lihvitud, maitse pakatab küpsetest tumedatest marjadest, lisandunud on mustikad ja põldmarjad. Järelmaitse on pikk ja suitsuselt vürtsise marjasusega.
    • Toidusoovitus: Pardi rinnafilee, veise steik, ulukifilee, küpsed lehmapiimajuustud.
    • Huvitavat: Veini kääritatakse ca 21 päeva, koonusekujulistes tammevaatides. Vein laagerdub 14 kuni 18 kuud tammevaatides, millest 70% on uued vaadid. Ajaloost on teada, et Chambertin piirkonna veinid olid Napoléon Bonaparte lemmikud.

Château-Gris

Veinimõis asub samuti Nuits-Saint-George’is Côte de Nuits piirkonnas. Sealsetes terrassidel asuvates aedades kasvatatakse nii Chardonnay kui ka Pinot Noir viinamarjasorte. Château-Gris veinimõisas toodetakse Premier Cru ja Village Appellation tasemege veine.

Domaine du Pavillon

Veinimõis asub Pommard’is, Côte de Beaune veinipiirkonnas. Sellest veinimõisast tulevad ka selle piirkonna ühed kuulsaimad külaveinid – Meursault ja Montrachet.

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Meursault 1er Cru “Les Charmes 13%VOL 0.75L

    137,98 
  • Albert Bichot Meursault 1er Cru “Les Charmes 13%VOL 0.75L

    Värvus: kirgas, heledam kuldkollane.

    Aroom: üle keskmise intensiivsusega, puuviljane, kus on tunda magusat (suhkrustatud) sidrunit, kollaseid õunu, mandlit, briošš’i, lillelisi noote, vürtse, õrnalt mesiseid ning vaniljeseid nüansse.

    Maitse: kuiv, puuviljane, siidine, üle keskmise täidlusega, keskmine+ happesusega, suurepärases tasakaalus, rikkaliku maitsega, järelmaitse on kauakestev mida iseloomustab soojendav briošš koos mandlise-vürtsise noodiga.

    Toidusoovitus: Valge kala, valge liha koorekastmes, pasteedid, koorikloomad, küpsemad lehmapiimajuustud.

    Huvitavat: Veini kääritatakse tammevaatides 3-6 nädalani, millest 60% on uued vaadid. Laagerumine toimub 12-15 kuud tammevaatidest, millest uued vaadid moodustavad 25%. Aastane toodang on ca 7500 pudelit.

Domaine Adélie

Albéric Bichot’ tütre järgi nime saanud veinimõis Mercurey veinipiirkonnast on tuntud Côte Chalonnaise’i punaste ja valgete veinide poolest.

  • Prantsusmaa

    Albert Bichot Mercurey “En Pierre Milley” 13%VOL 0.75L

    31,98 
  • Albert Bichot Mercurey “En Pierre Milley” 13%VOL 0.75L

    Värvus: purpurpunane.

    Aroom: intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda ploomi, põldmarja, metsmaasikat, vaniljet, ürte, vürtse ja purustatud pipart.

    Maitse: kuiv, lopsakalt marjane, heas tasakaalus, keskmise kehandiga, keskmise happesusega, tanniinid on pehmed ja lihvitud, maitses domineerib siidine marjasus. Järelmaitse on pikk, mida kannab marjane mahlakus koos vaniljese-vürtsise noodiga.

    Toidusoovitus: Külmad suupisted, vasikaliha, grillitud kodulinnu liha, terriinid, pehmed lehmapiimajuustud.

    Huvitavat: Viinapuude keskmine vanus on 35 aastat. Veini kääritatakse koonusekujulistes tammevaatides kuni 22 päeva. Vein laagerdub 14-16 kuud tammevaatides, millest 15-20% on uued tammevaadid.

Domaine de Rochegrès

Albert Bichot ostis selle veinimõisa 2014. aastal, mis teeb sellest Bichot perekonna ühe kõige uuema veinimõisa. Veinimõis asub Moulin-à-Vent’i südames, mis on tuntud Beaujolais piirkonna kõige prestiižsemate Cru veinide tootmise poolest.