9 toredat veini, mis sobivad ideaalselt just talve!
Mida me ühelt talviselt veinilt ootame? Talvel eelistavad eestlased peamiselt just punast veini, mis soojendaks ja oleks meeldivalt vürtsikas. Eriti karge külma juures ahvatleb punaveini soe kallistus ning mõnusalt siidised tanniinid, mis suisa paitavad. Lisaks jahedatel aastaaegadel populaarsetele punastele, valisime välja ka mõned jõulisemad ja lopsakamad valged veinid, mis talveilmaga eriti hästi sobituvad.
Siis on meie 9 lemmikut veinisoovitust talve!
- Cabernet Sauvignon. Miski, mille juurde tuleks ikka ja jälle tagasi. Sellest viinamarjast veinid on elegantsed, meeldivalt tanniinsed, mõnusalt marjased ja mille aroomis võite leida ka kaneeli ja tubakat.
2. Primitivo. Need punaveinid on üldiselt julged, vürtsikad ja meeldivalt moosised, mõnusalt pehmete ja siidiste tanniinidega. Aroomis ja maitses leiate küpseid tumedaid marju nagu must kirss, põldmari ja vaarikas. Kõik see muudab ühe korraliku Primitivo imeliseks talveveiniks.
Integro Primitivo Puglia 14.5%VOL 0.75L
Värvus: sügav rubiinpunane
Aroom: intensiivne, lopsakas, küpselt marjane, kirss, must ploom, vürtse, kergelt vürtsi ja suitsusust
Maitse: kuiv, küpselt marjane, üle keskmise täidlusega, heas tasakaalus happed ja mahlakad marjatanniinid, kirss, ploom ja vaarikas. Vein on pika ja marjaselt lopsaka järelmaitsega.
Serveerimissoovitus: grillitud ja/või röstitud punane liha, pajaroad uluki- ja lambalihaga, BBQ ribid, vanemad ja tugevama juustud.
Serveerimistemperatuur: 16 – 18 °C
Toote iseloomustus: veinivirde kääritus toimub 22–24 °C juures 8 kuni 10 päeva. Käärituse ajal toimub virde regulaarne remontage(ümberpumpamine), et tagada veinile parimad maitse- ja aroomi omadused.
www.twpwines.com
3. Nebbiolo. Esialgu võib tunduda Nebbiolost valmistatud vein kui kerge ja kahvatu. Sellest viinamarjast valmistatud veinil on tegelikult aga palju iseloomu. Meeldivalt kõrge hape ja tanniinid muudavad selle veini kordumatuks ja kauniks kaaslaseks talvisele koosviibimisele.
- hõbemedal – Decanter World Wine Awards 2015
- hõbemedal – Sommelier Wine Awards 2015
Vite Colte Paesi Tuoi Barolo DOCG 14%VOL 0.75L
Värvus: granaatpunane
Aroom: kannikesed ja kergelt avanenud roosinupud ühinevad vanaema rohukapi ürdisalviga. Hiljem lisanduvad mõrušokolaad, röstitud kohvioad ja suitsunüans.
Maitse: maitsebuketti juhivad hapud kirsid ja ja mahlased punased marjad. Avanedes tulevad nahk ja vürtsid, eriti nelk. Happene ja tanniinne lõppmaitse.
Serveerimissoovitus: Ossobucco, trühvlid, BBQ ja hautatud loomaliha, röstitud lammas, ulukiliha, šokolaadil põhinevad magustoidud ja koogid. Kõvad, laagerdunud juustud.
Serveerimistemperatuur: 18 – 20 ̊ C, enne tarvitamist pikalt õhutada.
Toote iseloomustus: Barolo on itaalia veinide kuningas, suur ja väärikas vein, mis sobib säilitamiseks.
Tunnustused:
www.terredavino.it
4. Shiraz. Eriti Uue-Maailma, näiteks Austraalia Shiraz on tuntud oma julgete moosiste maitsete poolest. Tunda on musta ploomi, mustikat, küpset kirssi, tubakat, lagritsat, vaniljet, nahka, ürte ja vürtsiseid noote. Shiraz on suurepärane vein sooja ja liharikka talvise õhtusöögi kõrvale.
Kaesler The Bogan Shiraz 14.5%VOL 0.75L
Värvus: sügav, tume rubiinpunane, kergelt violetse alatooniga.
Aroom: intensiivne, elegantne, lopsakas, kus on tunda musta ploomi, mustikat, küpset kirssi, tubakat, lagritsat, vaniljet, nahka, ürte ja vürtsiseid noote.
Maitse: kuiv, marjane, külluslik, vein on täidlase kehandiga, keskmine+ happesusega, suurepärases tasakaalus, tanniinid on jõulised kuid elegantsed. Järelmaitse on pikk, kontsentreeritud, marjane ning vürtsikas.
TOIDUSOOVITUS
Grillitud ribid, grillitud lammas, röstitud rohumaaveiseliha, vürtsikad veiseliha hautised, vanemad ja küpsemad juustud.
Veini valmistamisel kasutatakse viinamarju, mis korjatakse kahest erinevast viinapuuaiast, millest üks on pärit aastast 1899 ja teine on aastast 1961. Vein laagerdub 18 kuud prantsuse tammevaatides, millest osad on uued ja osad 2 kuni 3 aastat vanad. Enne pudeldamist veini ei filtreerita.
Arengupotentsiaal: aastakäigust alates kuni 20 aastat. Soovitame veini dekanteerida.
5. Sangiovese. Maalähedane ja rustikaalne vein, mis sobib igasuguste talviste söökide ja isegi taimetoiduga. Kui olete pikisilmi oodanud aega, millal avada üks ilus Brunello, siis pole ideaalsemat aega kui talv. See rikkalik vein on pokaalis pidevas muutumises ning sobib nii ideaalselt pikkadel ja pimedatel talveõhtutel nautimiseks.
- 90/100 Wine Enthusiast 2020, Vintage 2015
- 91/100 Falstaff Magazin 2016, Vintage 2011
- 92/100 Raffaele Vecchione – WinesCritic.com 2020, Vintage 2015
Col di Lamo Brunello di Montalcino DOCG 14%VOL 0.75L
Värvus: purpurpunane.
Aroom: intensiivne ja harmooniline, milles kerkivad esile ploom, põldmari ja peen puidune noot.
Maitse: rikkalik, ümar, pika ja kestva järelmaitsega, mida ilmestavad küpsed metsamarjad ja õrn puidune noot.
Serveerimissoovitus: veise- ja ulukiliha, küülikuraguu, valge trühvel, täidetud portobello seened, Pecorino, Parmesan.
Serveerimistemperatuur: 16 – 18 ̊ C Toote iseloomustus: Col di Lamo on Montalcinos üks orgaanilise veinivalmistamise edumeelsemaid veinimaju. Veinide valmistamisel ei kasutata kultuurpärme, samuti on veinid filtreerimata. Loomulikult toimub kõik töö algusest lõpuni käsitsi. Põllumaad kõigest mõned hektarid (6 Brunello ja 1,5 Rosso tarbeks) nii et, tegemist tõelise ‘boutique’ tüüpi tootjaga selle mõiste parimas tähenduses. 2015. aastakäik on saanud Brunello di Montalcino konsortsiumilt maksimumpunktid.
Tunnustused:
www.coldilamo.com
6. Chardonnay. Mitte lihtsalt Chardonnay, vaid just selline, mis on veetnud mõnda aega tammevaadis. Sellel veinil on soojad, röstitud ja võised noodid, mis muudavad selle suurepäraseks kaaslaseks just talvel.
- hõbemedal Chardonnay du Monde 2012, Vintage 2008
- ✮ Le Guide Hachette des Vins 2010, Vintage 2007
- ✮✮ Le Guide Hachette des Vins 2013, Vintage 2009
- ✮✮ Le Guide Hachette des Vins 2015, Vintage 2011
Anne de Joyeuse La Butiniere Limoux Chardonnay 13.5%VOL 0.75L
Värvus: kuldkollane
Aroom: suhkrustatud aprikoos, valge virsik ja greip.
Maitse: heas tasakaalus mineraalsuse ja puuviljasusega, kergelt tunda vaniljet ja mett .
Serveerimissoovitus: grillitud hiidkrevetid, hautatud kammkarbid, puraviku täidisega kalafilee, grillitud linnuliha, vasikafilee, valgehallitusjuustud. Soovitav on veini aereerida 30 min enne serveerimist.
Serveerimistemperatuur: 10 -12 °C
Toote iseloomustus: viinamarjad korjatakse käsitsi ja pressitakse. Mahl kääritatakse Prantsuse tammevaatides igapäevaselt segades. Veini laagerdatakse tammevaatides 8 – 9 kuud.
Tunnustused:
www.annedejoyeuse.fr
7. Riesling. Kõrge happega ja särtsakad veinid, mis on vürtsikate, mineraalsete ja mahlakalt puuviljaste nüanssidega. Riesling sobib imeliselt nii rasvasemate talveroogadega kui ka erinevate mereandide ning sushiga.
8. Viognier. Aromaatne viinamarjasort, millest valmistatakse kuivi, keskmise täidlusega või ka täidlasemaid, veine. Need veinid on julgete, puuviljaste, tsitruseliste, vaniljeste ja kergelt võise noodiga. Pika ja mineraalse järelmaitsega ning kaunis kaaslane mõnele tummisemale talvetoidule.
9. Vahuvein. Milline talveveinide nimekiri on ilma mullita? Sobib igasse aastaaega. See võib olla kerge, värskendav samas ka jõuline ja röstine ja väga toidusõbralik.