Sommeljee kirjutab

Uued veinid Austraaliast – Kaesleri veinimõis!

Katrina
21.09.2023
Uued veinid Austraaliast – Kaesleri veinimõis!

Austraallasi nimetatakse üldiselt Uue-Maailma veinideks, kuid ka sealne veinivalmistamise traditsioon on juba muljetavaldavalt pikk. Edrinksi veinivalikusse on lisandunud 5 Kaesleri veinimõisa punaveini Austraalia lõunaosast, kõrgelthinnatud Barossa orust!

Barossa org ja sajanditevanused viinapuuaiad

Lõuna-Austraalial on olnud õnn olla niivõrd isoleeritud, et jääda puutumata Euroopat ja Vana-Maailma veiniriike kimbutanud phylloxera-pandeemiast. See tähendab, et sealsed Shiraz ja Grenache viinapuud on saanud puutumatult kasvada ning Barossa org on täis suisa iidseid viinamarjaistandusi. Pole ime, et just sealt tulevad ühed hinnatuimad ja kallimad Shiraz viinamarjast valmistatud veinid!

Barrossa orust pärit Shiraz veinide maitseprofiil keskendub võimsalt küpsetele veinidele, kus maitses tulevad esile kuivatatud sõstralised, tubakased ning ka maalähedased punase savi noodid. Tanniinsuselt on need veinid üldiselt jõulised, kuid hästi integreeritud ja marjased. Päikselisele ja soojale piirkonnale omaselt on ka alkoholisisaldust veinidel heldelt, üldiselt 14-15% ümbruses. See tagab neile veinidele hea selgroo pikaajaliseks säilitamiseks suisa aastakümneteks.

Lisaks Shiraz viinamarjasordile on Barossa orus kõrges hinnas Gabernet Sauvignon, Grenache ja Mourvedre sortidest punaste seguveinide valmistamine.

 

  • Austraalia Barossa Valley

    Kaesler Cabernet Sauvignon 14.5%VOL 0.75L

    33,98 
  • Kaesler Cabernet Sauvignon 14.5%VOL 0.75L

    Värvus: tume, purpurpunane.

    Aroom: intensiivne, lopsakalt marjane, kus on tunda, mustsõstart, põldmarja, murakat, tumedat šokolaadi, moka-kohvi, piparmünti, ürte, vaniljeseid noote ning vürtse.

    Maitse: kuiv, lopsakalt marjane, vürtsine, täidlase kehandiga, keskmise happesusega, heas tasakaalus, tanniinid on mõnusalt ümarad. Vein on pika järelmaitsega, marjane, vürtsine, mida katab elegantne moka-kohvine maitsetunnetus.

    TOIDUSOOVITUS

    Grillitud veisesüda ürdi vinegretiga, lihaveise antrekoot, pasta bolognese, vanemad ja küpsemad juustud.

    HUVITAVAT

    Viinamarjad korjatakse kahest viinapuuaiast, kus viinapuude vanus on vastavalt 50 ja 30 aastat. 30% valminud veinist laagerdub 16 kuud uutes- 225 liitristes Bordeaux tammevaatides.

    Arengupotentsiaal: aastakäigust on kuni 20 aastat.

  • Austraalia

    Kaesler WOMS Shiraz Cabernet 14%VOL 0.75L

    40,98 
  • Kaesler WOMS Shiraz Cabernet 14%VOL 0.75L

    Värvus: tume, purpurpunane.

    Aroom: intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda mustsõstart, murakat, mooruspuu marju, musta kirssi, lagritsat, tumedat shokolaadi, vürtse, purustatud pipart, nahka ning vaniljeseid noote.

    Maitse: kuiv, mahlaselt lopsakas, täidlase kehandiga, heas tasakaalus happesusega, tanniinid on mõnusalt ümarad- kuid jõulised. Järelmaitse on pikk ning vürtsikalt marjane.

    TOIDUSOOVITUS

    Grillitud ja röstitud liharoad, ulukiliha, lambaliha, marja- ja punaveini kastmed, kõrgema rasvasisaldusega vanemad ning küpsemad juustud.

    HUVITAVAT

    Viinapuud kust korjatakse Shiraz marjad, on 119 aastat vanad ja Cabernet Sauvignon viinapuud on 33 aastat vanad. Vein laagerdub 15 kuud uutes 225 liitristes prantsuse tammevaatides. Sõnalühend WOMS tähendus inglise keeles on:”Weapon of Mass Seduction”.

    ,: aastakäigust kuni 20 aastat.

  • Austraalia Barossa Valley

    Kaesler Old Bastard Shiraz 14.5%VOL 0.75L

    120,98 
  • Kaesler Old Bastard Shiraz 14.5%VOL 0.75L

    Värvus: tume, purpurpunane.

    Aroom: elegantne, intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda mustsõstart, põldmarja, mustikat, musta kirssi, musta ploomi, lagritsat, kookost, vaniljet, moka kohvi, tumedat šokolaadi ning vürtse.

    Maitse: kuiv, rikkalik, elegantne, kompleksne, marjane. Vein on täidlase kehandiga, keskmine+ happesusega, heas tasakaalus, kus tanniinid on jõulised, kuid lihvitud, tammevaadi laagerdus lisab eraldi mõõtme maitsetunnetusele. Järelmaitse on pikk ja kompleksne, puhas nauding igast sõõmust- seda peab ise tunnetama.

    HUVITAVAT

    Selle veini valmistamiseks korjatakse viinamarjad vaid ühest viinapuuaiast, kus viinapuud on istutatud 1893. aastal. Veini valmistatakse vaid parimatel aastatel. Viinamarju ei pressita (mahl eraldub viinamarjade enda raskuse toimel).

    Kääritus toimub metsikute pärmitüvede toimel. Malolaktiline kääritus algab 30-40 päeval  228 liitristes tammevaatides, peale mida vein eraldatakse kestadelt, ning vein suunatakse uuesti, 16 kuuks 228 liitristesse Burgundia tammevaatidesse, millest 80% on uued. Veini ei filtreerita, soovitame dekanteerida.

    Arengupotentsiaal: aastakäigust alates kuni 30 aastat.