Uued veinid Austraaliast – Kaesleri veinimõis!

Austraallasi nimetatakse üldiselt Uue-Maailma veinideks, kuid ka sealne veinivalmistamise traditsioon on juba muljetavaldavalt pikk. Edrinksi veinivalikusse on lisandunud 5 Kaesleri veinimõisa punaveini Austraalia lõunaosast, kõrgelthinnatud Barossa orust!
Barossa org ja sajanditevanused viinapuuaiad
Lõuna-Austraalial on olnud õnn olla niivõrd isoleeritud, et jääda puutumata Euroopat ja Vana-Maailma veiniriike kimbutanud phylloxera-pandeemiast. See tähendab, et sealsed Shiraz ja Grenache viinapuud on saanud puutumatult kasvada ning Barossa org on täis suisa iidseid viinamarjaistandusi. Pole ime, et just sealt tulevad ühed hinnatuimad ja kallimad Shiraz viinamarjast valmistatud veinid!
Barrossa orust pärit Shiraz veinide maitseprofiil keskendub võimsalt küpsetele veinidele, kus maitses tulevad esile kuivatatud sõstralised, tubakased ning ka maalähedased punase savi noodid. Tanniinsuselt on need veinid üldiselt jõulised, kuid hästi integreeritud ja marjased. Päikselisele ja soojale piirkonnale omaselt on ka alkoholisisaldust veinidel heldelt, üldiselt 14-15% ümbruses. See tagab neile veinidele hea selgroo pikaajaliseks säilitamiseks suisa aastakümneteks.
Lisaks Shiraz viinamarjasordile on Barossa orus kõrges hinnas Gabernet Sauvignon, Grenache ja Mourvedre sortidest punaste seguveinide valmistamine.
Kaesler Old Bastard Shiraz 14.5%VOL 0.75L
Värvus: tume, purpurpunane.
Aroom: elegantne, intensiivne, marjaselt lopsakas, kus on tunda mustsõstart, põldmarja, mustikat, musta kirssi, musta ploomi, lagritsat, kookost, vaniljet, moka kohvi, tumedat šokolaadi ning vürtse.
Maitse: kuiv, rikkalik, elegantne, kompleksne, marjane. Vein on täidlase kehandiga, keskmine+ happesusega, heas tasakaalus, kus tanniinid on jõulised, kuid lihvitud, tammevaadi laagerdus lisab eraldi mõõtme maitsetunnetusele. Järelmaitse on pikk ja kompleksne, puhas nauding igast sõõmust- seda peab ise tunnetama.
HUVITAVAT
Selle veini valmistamiseks korjatakse viinamarjad vaid ühest viinapuuaiast, kus viinapuud on istutatud 1893. aastal. Veini valmistatakse vaid parimatel aastatel. Viinamarju ei pressita (mahl eraldub viinamarjade enda raskuse toimel).
Kääritus toimub metsikute pärmitüvede toimel. Malolaktiline kääritus algab 30-40 päeval 228 liitristes tammevaatides, peale mida vein eraldatakse kestadelt, ning vein suunatakse uuesti, 16 kuuks 228 liitristesse Burgundia tammevaatidesse, millest 80% on uued. Veini ei filtreerita, soovitame dekanteerida.
Arengupotentsiaal: aastakäigust alates kuni 30 aastat.