Reislingut valmistatakse samanimelisest valgest viinamarjasordist ning seetõttu on tegu ka
n.ö sordiveiniga. Traditsiooniliselt on enamik Rieslingu veine spektri magusamas otsas, et
tasakaalustada veini kõrget happelisust. Küllaga võib tänapäeval lahjema veini austajad
leida ka kuivemat Rieslingut. Veini ainulaadne omadus on maitsete ja aroomide uskumatu
mitmekesisus. Peamist rolli mängib tooraine korjamise aeg ning veini arenemine pudelis.
Noores veinis võib leida värskelt niidetud muru noote, milles on tunda ka küpsete puuviljade
või metsalillede aroomi. Vanemas veinis on tunda mee, vaha või kuivatatud puuviljade
noote.
Kõige ahvatlevam on Rieslingule omane nafta aroom: petrooleum, tõrv, kumm. Ilmselt
mitte just kõige isuäratavam lõhnade kirjeldus ning mõne muu joogi puhul võib sarnane
kirjeldus panna koheselt punkti selle joogi karjäärile, kuid sakslaste jaoks on selline lõhn
uhkuse allikas. Oluline on siinkohal pöörata tähelepanu sellele, et "nafta" aroom on
iseloomulik vaid Euroopa Rieslingule. Ameerikas või Uus-Meremaal valmistatud veinidel on
antud omadus pigem väga harva esinev ning tavaliselt võib tulla veini ainult pudelis
küpsemise ajal.
Rieslingu maitseprofiil sõltub oluliselt marjade korjamise ajast – mida hiljem toimub saagi
korjamine, seda magusam tuleb jook. Hoolimata veini magususest on Rieslingul kõrge
happesisaldus. See on üks põhjustest, miks on Rieslingul suur säilitus potentsiaal: piisav
suhkur ja terav happe aitavad suurepäraselt veinil pudelis areneda ning muudab veini veelgi
kompleksemaks.
Huvitav fakt Rieslingute kohta on see, et kuivad Rieslingud sobivad ideaalselt ka peaagu
igasse maailmakööki. Peamine tingimus on, et toit peaks olema terav ning vürtsikas. Seega
on see vein suurepärane kaaslane paljude Hiina, Jaapani või India köögi roogade jaoks.
Magustoidu kaaslase rolliks sobivad Rieslingule kõige paremini poolmagusad ja magusad
toidud. Küpsemad Rieslingud nõuavad erilist lähenemist ning seetõttu eelistab enamik
gurmaane neid juua puhtalt. Kui aga tekib soov seda millegagi serveerida, siis tuleks valida
kõrvale näiteks juustukook või vaniljepuding.
Kui rääkida paljude veinisõpade üldisest maitse-eelistusest, siis Riesling ei pruugi olla iga
inimese esmane valik. Mõnda hirmutab liigne kuivus, teisi aga Euroopa Rieslingule omased
petrooleumi noodid. Olen aga kindel, et kui leiate oma Rieslingu, siis jääb armastus tema
vastu kestma paljudeks aastateks.