eDrinks Blogi

eDrinks logo
Prantsusmaa jõuluvein

Vürtsikad lõhnad ümbritsevad meid igal pool: raekojas kuuse all, kodus kamina ääres, sõpradel külas. Piparkoogi aroomiga jõulupeod on paljude lemmikaastaaeg. 

Täna räägin ma teile ühest Prantsuse dessertveinist, mis valmib veidi erinevalt tavalisest valgest veinist.

Sauternes on magus vein samanimelisest Prantsuse Sauternes’i (AOC) piirkonnast, mis on osa Bordeaux’sse kuuluvast Gravesi piirkonnast. Prantsusmaal on Sauternes jõuluvein. Detsembrilõpu põhikooslus on Sauternes ja foie gras.

Kõige olulisem Sauternesi  juures on selle õrn tasakaal, mida tavatarbija tõenäoliselt ei märkagi, kuid selles peitubki Sauternesi saladus. Tohutu kogus jääksuhkrut (võib ulatuda 120–220 g/l) ja kõrge happesus on kvaliteetse dessertveini loomisel kaks kõige olulisemat aspekti.

Kui naudid Sauterne’i ja tunned mesimagusust, ei tähenda see, et selles veinis pole hapet või seda on vähe. Enamasti annab just happesus veinile iseloomulikud puuviljased värsked noodid. Sauternesi veinid on kuldse värvusega, õlised, peened ja elegantsed. Nende kuslapuu ja luuviljane maitse areneb vanusega suurepäraselt, muutudes rikkalikuks ja kompleksseks; ilmuvad mesised, sarapuupähkli ja suhkrustatud apelsini noodid. Sauternes on kontsentreeritud aroomi ja õlise struktuuriga vein. Aga elegantne.

Kogu maailma veinitootjad kardavad hallitust. Aga mitte Sauternesis.Vaadates Bordeaux piirkonna Gironde’i departemangu viinamarjakasvatuse kaarti, on koheselt märgata, et kõik dessertveinide nimetused asuvad väikeses piirkonnas, mis asub mõlemal pool Garonne’i jõge, Sironi jõega ühinemiskoha ümbruses . Just väikese jõekaare all voolavad külmad veed aitavad kaasa erilise kliima kujunemisele. Kliimale, mis on soodne hallitusseenele Botrytis cinerea.Tõepoolest, piirkonna sügisele iseloomulikud ilmastikutingimused, hommikuniiskus, soe pärastlõunapäike, võimaldavad seenel areneda väga küpsetel viinamarjadel, ilma et see viinamarja hävitaks: marjast saab tõeline käsn ja mahl on kontsentreeritud. Nii saadakse väga suhkrurikas virre.

Sellise tulemuse saavutamiseks on aga vaja järgida paljusid tingimusi. Kuna hallitus ei arene erinevatel marjadel üheaegselt, tuleb saaki korjata mitmes osas, tehes järjestikuse selektsiooni ja korjates korraga vaid need marjad, mis on saavutanud optimaalse seisu. Lisaks saab ühelt hektarilt koristada vaid väikese saagi. Ja lõpuks väärishallitus areneb väga ebaühtlaselt; see oleneb kliimatingimustest ja tekitab veinitootjatele lisariske.

Rääkides ajaloolistest faktidest: 

  • Sauternes on ainus valge vein, mis on kantud klassifikatsiooni 1855.
  • Sauternes “Château d’Yquem” oli Vene aadli lemmikjook ja USA president Jefferson pidas seda Prantsusmaa parimaks veiniks.

Kõigi Sauterne’ide minimaalne nõue on 3 aastat laagerdumist vaadis, siis 3 aastat pudelis – säilitus- ja arenguprotsess on lõputu. Heal aastal valmistatud Sauternes paljastab oma parima alles 10-20 aasta möödudes. Nendel dessertveinidel on uskumatu arengu  potentsiaal! Õigete säilitustingimuste juures võib Sauternes säilida 100 pluss aastat.

Sauternes on suurepärane kingitus, iga veinisõber ja lihtsalt maiasmokk hindab Teie valikut  kõrgelt.

 Soovin kõigile Häid Jõule ja magusat aasta algust!

 

autor: Zanna Ossipova

eDrinks Tartu Lõunakeskuse sommeljee

 

Leave a Reply