pineau, pommeau

Tihtipeale ollakse hädas soliidsemas eas kolleegidele kingituste valimisega. Eriline peavalu on just nimelt naisterahvad, sest meestele kingid pudeli viskit või konjakit ja asi ants! Naistele pole justkui kombeks kangemat kraami kinkida …

Täna seisime jälle sellise väljakutsega silmitsi. Siinkohal ei osanud mu vestluskaaslane isegi aimata, et kas tema kaunis kolleeg eelistaks kuiva või magusamat veini.

Ütleme nii, et ka kuiva eelistajale võib rahuliku südamega midagi magusamat kinkida. Kuid siinkohal unustage heaga ära mingid lamavad mehed või medium sweet tegelased. Kinkige parem mingi kvaliteetne ja äge liköör või dessertvein, mida ka veiniteadlikum inimene oskab hinnata ning nautida.

Annan teile paar soovitust, mille peale tihtilugu ei tulda – Pineau des Charentes või Pommeau de Normandie. Mõlemad pärinevad Prantsusmaalt ja võiks isegi öelda, et nad on oma olemuselt päris sarnased, kuid ühte patta neid toppida justkui ei tihkaks.

Pineau des Charentes segatakse kokku vähemalt ühe aasta tammevaadis laagerdunud eau-de-vie’st ja värsketest viinamarjadest pressitud mahlast. Loomulikult peavad nii mahlaks pressitud viinamarjad kui ka eau-de-vie pärinema Cognaci piirkonnast. Tegu on ikkagi appellation contrôlée tootega, kus reeglid kehtivad nii mahlale, konjakile, viinamarjade saagikusele kui ka valmistamistehnoloogiale. 60% kangusega eau-de-vie katkestab igasuguse värske mahla fermenteerumise ning segusse ei tohi lisada terakestki suhkrut ehk siis joogi magususe määrab viinamarjade küpsus.

Nagu nimigi ütleb, pärineb Pommeau de Normandie  Prantsusmaa loodeosas asuvas Normandia piirkonnast, mis on kuulus siidrite ja kalvadose valmistamise poolest. Nagu aimata võite, segataksegi Pommeau kokku värskelt purustatud siiderõunte mahlast ning kalvadosest. Ka siin on seadusega ette nähtud, et kalvados peab olema eelnevalt tammevaadis aasta jagu küpsenud ja pressitav õuntesegu peab 70% ulatuses koosnema mõrudest sortidest.

Mõlemad joogid on tegijad, neis on nii siidise tekstuuriga magusat puuviljasust kui ka seda tasakaalustavat värskeloomulist happesust. Sobivad nad aperitiiviks ja ka dessertveinina tarbimiseks!

 

Leave a Reply