glögi

Täna hommikul aknast välja vaadates oli ilmataat jälle vingerpussi mänginud. Vahepeal laineid löönud kevad on oma kodinad kokku pakkinud ja talv on taas platsi puhtaks löönud.

Sellisesse imetoredasse suusailma sobiks midagi sooja andvat … Miks mitte soojendada oma hinge näiteks kuuma glögiga? Minu meelest ideaalne valik!

Sageli peetakse glögi hõõgveini sünonüümiks. Tegelikult nii see ei ole. Hõõgvein on kuumalt joodav maitsestatud vein, mis võib viinamarjade asemel olla valmistatud ka hoopis marjadest või puuviljadest. Heal hõõgveinil peab kindlasti olema meeldiv tasakaalustatud maitse, ükski maitseaine ei tohiks liialt domineerida. Klassikalise hõõgveini maitseained on koriander, nelk, kaneel, sidrunikoor, pomerants, apelsinikoor. Peale nelgi ja kaneeli võib veini maitsestada ka musta pipra, roseepipra, ingveri, kardemoni, vaniljekauna või muu meelepärasega. Kui lisada rosinaid ning mandlilaaste, saab hõõgveinist aga glögi.

Siinkohal mainin, et mina isiklikult eriline glögigurmaan pole ja pahatihti juhtuvad need joogid minu jaoks liiga magusad olema. Kuid tuleb tunnistada, et sain proovida ühte isendit, mis mulle meeldis. Kohe väga! Nimelt laienes meie valik sellise toreda tootega nagu Lucia Choklad Starkvinsglögg, mis põhineb Itaalia Piemonte piirkonnast pärineval veinil. Selle nimi küll viitab šokolaadile, kuid julgen väita, et tegelikult on jook väga mõnusasti balansis. Leiad sealt nii šokolaadiseid noote kui ka piisavalt happesust ja vürtsikat mõrkust. Soovitan soojalt!

Leave a Reply