14991807_10209543010644924_9020481149578656227_n

Ida-Prantsusmaal Šveitsi piiri ääres asub Jura veinipiirkond, kus tehakse väga omanäolisi veine. See paik on kuulus kahe erilise veinivalmistamise tehnoloogia poolest – kuivatatud marjadest tehakse vin de Paille’d ehk õleveini, mis on tuntud dessertvein, ning ka oksüdeerunud nüansiga vin jaune’i, mis meenutab oma olemuselt šerrit.

Vin Jaune ehk otsetõlkes „kollane vein” valmistatakse 100% Savagnini viinamarjasordist. Tihti arvatakse ekslikult, et tegemist on Sauvignon Blanciga. Tegelikult on see aga Traminerite sugukonda kuuluv isend.

Pärast veini tavapärast käärimist, 12–18 kuud pärast saagikoristust, pannakse jook 228-liitristesse Burgundia tammevaatidesse. Vaadid ei ole täielikult täidetud, sinna jäetakse õhuruumi, mistõttu analoogselt šerrile areneb pinnale pärmiseen ehk flor.

Paljud tootjad usuvad, et veini keerukas iseloom saavutatakse vaatide hoiustamisega erinevates kohtades – vaate hoitakse nii maapinnal, maa all kui ka pööningul. Erinevad tingimused ning temperatuuride kõikumised mõjutavad veini lõpptulemust ja selle kvaliteeti. Kaks korda aastas käiakse ametlikult kontrollimas iga vaadi sisu ning võetakse proove tagamaks, et äädikhappe tase ei ole liiga kõrge.

Vein jääb vähemalt kuueks aastaks tammevaati arenema, omandades oksüdatsioonile iseloomulikke pähkliseid-pärmiseid noote. Vahetult enne pudelisse villimist võetakse taaskord proove veendumaks, et vin jaune vastab reglementeeritud nõuetele. Pudeldada on lubatud alates seitsmendast aastast pärast saagikoristust. Seega tänasel hetkel viimane kättesaadav vintage on 2009.

Ka meie poodide valikusse jõudis silmailu pakkuma üks tore tegelane Chateau-Chalonist. Ja uskuge mind, mitte ainult silmailu, vaid ka väga ägedat maitseelamust! Midagi väga freaky’t ning omanäolist! Kõigi eelduste kohaselt võib seda säilitada vähemalt sada aastat. Kusjuures, lugesin kuskilt internetiavarustes ringi kolades, et Jura kandis on kombeks peielauas pakkuda lahkunu sünniaastast pärinevat vin jaune’i. Kõlab küll väga veidralt!

Vastavalt piirkonna reeglite järgi villitakse vein pudelisse, mida nimetatakse clavelin’iks.
Küsimus sulle: mis teeb selle pudeli eriliseks?

Leave a Reply