wine

Viimasel ajal olen märganud inimeste seas aina enam suhtumist, et alkohol on üdini halb. Klaasike veini oleks justkui surmapatt! Ma vaidleks veidi vastu… Loomulikult ei taha ma siinkohal miskit propageerida või maha teha, alkoholi tuleb juua ikkagi mõistlikult aga kõik ei ole ainult must ja valge.

Kas teadsite, et vein sisaldab lisaks alkoholile nii mõndagi toredat?

Veini peetakse tervislikuks temas leiduvate flavonoidide ja reservatrooli tõttu. Flavonoidid vähendavad südamehaiguste riski ning veinis leiduvad antioksüdandid puhastavad veresooni. Alkohol on hea flavonoidide säilitaja, samuti tapab alkohol seedeorganites kahjulikke baktereid. Kui alkoholi on maos 3%, pidurdab see bakterite paljunemist, 5–10% suurendab maohappe eritumist ja mõjub seedimisele soodustavalt.

Muuhulgas sisaldab vein ka 1% vitamiine ning 1% mineraalaineid. Vitamiinid on ainevahetuse reguleerijad ja veinist leiame A-, B- ning K-grupi isendeid ja mineraaltoitaineid nagu Na, Ca, Fe, Mg, P, Zn, Cu, Mn, F, Se. Samuti leidub veinis melatoniini ehk unehormooni. See seletab, miks tekib esmalt lõdvestav rahulolutunne ja seejärel võime jääda uniseks. Muidugi on see individuaalne. Kellele mõjub uimastavalt, kellele jällegi ergutavalt. Geenid!

Kindlasti olete maailmas ringi seigeldes märganud, et riikides, kus veinikultuur on rohkem arenenud, on inimesed tunduvalt rõõmsamad ja naeratavad palju. Ausalt öeldes ma ei imesta ka. Mõelge ise – vein tuleb otse põllult ja päike paitab põski …

Leave a Reply