Oops! Did I buy wine instead of milk again?

gran claustro

Ma olen juba mitu kuud seda pudelit riiulis vaadanud ja pidevalt mõelnud, et peaks selle mulli ära proovima, kuid kuidagi on ikka nii välja kukkunud, et mu veinivalikud on kõndinud hoopis teist rada. Nüüd aga sattusin puht juhuslikult Decantri detsembri alguses avaldatud artikli peale, kus valiti TOP 5 cava’t, mida jõuludeks päkapikult tellida. Ja ennäe … ka meie Castillo Perelada Gran Claustro kuulus nende hulka ning teda hinnati suisa 90 punkti vääriliseks. Päris kõva, kas pole?

Jook sündis 1959. aastal, kui tollane USA president Dwight Eisenhower Hispaaniat külastas. Vastuvõtubanketil pakuti just seda cava’t, mille Perelada oma isiklikust kogust päevavalgele tõi.
Cava valmib traditsioonilisel meetodil ajaloolise Perelada lossi keldrites, kus omal ajal tegutses uhke Karmeliitide klooster. Nendes samades keldrites valmistati veini juba kuus sajandit tagasi. Põhisortidena kasutatakse Pinot Noiri ja Chardonnay’d, millele segatakse hulka vaid 16% kohalikku triot. Käärimine toimub kontrollitud temperatuuril, autolüüs kestab üle 15 kuu ja pudelid pööratakse pupiitritel veel tänapäevalgi käsitsi.

Jook ise on samuti rikkalikult vahva. Loomult kergelt kreemjas ja puuviljane, milles kerkivad esile valged lilled, tsitrus, kuivatatud virsik, küps aprikoos, mandel ning röstitud sepik. Kihvt! Mina olen igatahes rahul, et lõpuks Gran Claustro ära proovisin. Nüüdsest kuulub ta minu isiklikku cava’de TOP 3 hulka.

 

http://www.decanter.com/seasonal/top-cava-for-christmas-284122/#Tajpt79VftjSIyzw.01

Leave a Reply