Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

beaujolais villages noveau

Täna südaööl algab Prantsusmaal uus veiniaasta, sest esimest korda korgitakse Beaujolais Nouveau’lt korgid.
Enamik on vast kuulnud, et Beaujolais on veinipiirkond, mida tihti käsitletakse Burgundia osana, kuna see asub Burgundia külje all. Pealegi asub Beaujolais’ põhjaots Burgundias ja osa Burgundia maadest jääb üheteaegu ka Beaujolais’ valdustesse, mistõttu tulevad sealt vägagi head Beaujolais’ päritoluga valged burgunderid. Kehtestatud reeglid lubavad Beaujolais Cru külade punaveini ja Beaujolais’s kasvatatud Chardonnay’st valmistatud valget veini müüa kui Vin de Bourgognet. Loomulikult on paika pandud, millistes külades seda teha tohib ja mida see punavein täpselt sisaldada võib.
Tegelikult on Beaujolais alati olnud selgesti eristuv regioon, sest 99% seal kasvatatavatest viinamarjasortidest moodustab Gamay, mis annab väga omanäolise veini. Tavaline Beaujolais on õhuke ja pehme, mille maitses on ülekaalus kirss, maasikas, vaarikas ning pohl. Viimastel aastatel on Beaujolais’ veinide joomine taas populaarsust kogumas ning eriti tuntud on Beaujolais Noveau – noor ja toores Beaujolais, mis lõhnab banaani ja barbarissi järele. Prantsusmaal on sama aastakäigu noore veini tarbimise alustamist traditsiooniliselt seotud jõuluhooajaga ning nii kestis varem värske veini müügikeeld kogu riigis kuni 15. detsembrini. Beaujolais’ tootjatel õnnestus pärast pikka veenmist saada oma Noveau veinidele varasema müügi eriõigus ja müügi alguspäevaks sai novembrikuu kolmas neljapäev. Koos selle muudatusega nihutati tavaveinide jaemüügi algus 15. jaanuarini, et pikendada Noveau veinide müügiakent.
Nii peetaksegi novembrikuu kolmandat neljapäeva uue veiniaasta alguseks. Kombekohaselt peetakse kolmapäeval vastu neljapäeva suurt veinipidu, kus peale kesköö saabumist avatakse esmakordselt Noveau pudelid ja lüüakse klaase kokku!

Leave a Reply