kuidas kadakas klaasi sai?

sparkling

1376593_10201582239310616_1461873230_nMäletan veel aega, kui juuniorsommeljeeks õppima asusin. Töötasin tol ajal Tallinkis ja läksime toonase töökaaslase Eneliga veiniteadmisi omandama. Alguses olid veinide kirjeldamised nagu piinapink. Ausalt! Iga kord langetasin pilgu, et jumala eest ärgu see õppejõud nüüd minult ometigi küsigu, sest äkki ma tunnen seal valesid asju. Mäletan veel, kuidas ta küsis, et mis värvi need õunad seal veinis on ja kas luuviljad on pigem valged või kollased ning kui küpsenud. Meenub, kuidas Eneliga uusaastaööl vaidlesin, et kas selles Proseccos… või oli see üldse Prosecco? Igatahes vaidlesime selle üle, et mis seal nii aromaatselt lõhnab. Tema väitis, et jasmiin! No tule taevas appi!!! Mis jasmiin? Jasmiinil on ju hoopis teine lõhn! Ma ei teadnud, mis asi see täpselt oli, aga teadsin, et see kasvas mul Abrukal köögi akna taga!!! Ehk et tean seda lõhna oma lapsepõlvest. Helistasin tol ööl veel emale, et uurida, mis asi meil vanasti maja taga kasvas. Selgus, et selle asja nimi oli kuslapuu! Guugeldasin seda ja jaa… õied olid pildilt tuttavad! Aga Eneli ikka ei teadnud  sellest midagi ning raius endiselt, et peab olema jasmiin! Merlot mind võtku!
Täna tuli Tiia koolist. Kes veel ei tea, siis Tiia on meie eDrinksi meeskonna liige, kes käib hetkel sommeljeekoolis omandamas nii-öelda täis-sommeljee staatust. Tubli tüdruk! Neil oli täna aroomikoolitus. Ja Tiia uuris nüüd minult, kuidas mul omal ajal oli, kas tundsin haput või pigem vaarikat
Kuid kas teadsid, et tegelikult peitub kõik meie geenides? Just geenid määravad, kas tunned klaasis vaarikat või hoopis kopitust, kas asi on magus või hoopis mittemidagiütlev. See tähendabki, et me kõik oleme erinevad. Mina hammustan õuna ja tunnen kollaselt magusat puuviljasust, sina aga hammustad ja tunned rohuselt mõrudat happesust! See kõik on okei. Ausalt! Meie geenid on lihtsalt erinevad ja sa ei pea absoluutselt häbenema, et tunned selles veinis teistsugust maitset kui mina.
P.S! Ja kuidas Eneli saigi kuslapuu lõhna seal klaasis tunda, kui ta pole seda oma silmaga näinud?

Leave a Reply

1 comment

  1. Annett

    Nii õpetlik, mõnus lugeda.